Amanda Peldrup Grønning segrade i talangtävlingen Rising Star

Med söndagens seger skriver den unga souschefen och dessertansvariga på Dragsholm Slot in sig i danskt mathantverks historia som den allra första segraren i Sol Over Gudhjems Rising Star-tävling.

Av Lisa Lind Dunbar

Med en efterrätt av kola/choklad mousse med brynt smör, vispad Unika 30, kaffeglass och munk med tryffel och gran och en huvudrätt av entrecôte med svartkål, grönkålsskott och örtsmör med lardo blev det Amanda Peldrup Grønning som tog hem titeln i Sol Over Gudhjems talangtävling Rising Star, som utsändes i tv under söndagskvällen. Det traditionella live-formatet i Gudhjems trädgård var konverterat till en mer intim tillställning i Melstedgaard Lantbruksmuseum och Matkulturhus, men det hindrade inte att vågorna svallade högt då den kulinariska kampen gick av stapeln.

Fyra unga deltagare (läs våra intervjuer med dem här) presenterades i tävlingens inledningsskede för kampens villkor i två delar: en huvudrätt med fri tolkning av säsongsråvaror, avslöjade på tävlingsdagen, samt en dessertanrättning med sex förutbestämda huvudinslag, varav minst ett skulle serveras varmt.

Bland dessertanrättningens urval av ingredienser fanns Arla Unikas ”Unika 30”, en kefirfermenterad, ekologisk 30 %-ig grädde från sydjylländska Debelgaard, syrad på Christianfeld Mejeri. Samspelet mellan gräddens rena smak, kefirkulturens uppfriskande syrlighet och jästens sofistikerade toner av fransk brioche var utgångspunkten som deltagarna skulle tolka och förmedla.

Enligt Søren Flaunø, gastronomiskt ansvarig för Arla Unika, befinner sig Unika 30 (som ännu inte nått vidare i namngivningskön, eftersom den bara existerar som testprodukt) i en ”sweet spot” mellan 18 % och 38 % crème fraîche. ”När den närmar sig bäst-före-datum tycker jag att den är extra god”, avslöjar Søren Flaunø.

Samarbete och produktutveckling

Søren Flaunø står inte ensam bakom utvecklingen av produkter utan samarbetar tätt med landets främsta kockar, i koordination med Danmarks restaurangskolor som ett slags vandrande mejeriuppslagsverk för danska restaurangers framtida stjärnskott bland kockar och serveringspersonal.

Att bidra till ett tillfälle som Rising Star-tävlingen och deltagarnas prestationer med en produkt som Unika 30 var därför en viktig möjlighet, förklarar Søren Flaunø.

Det är viktigt att kockar arbetar med att tolka våra produkter, eftersom vi på det viset är med och ger tillbaka till ett yrke som bidragit till vår utveckling.

När Unika 30 beskrivs som en testprodukt, och dessutom ingår i en professionell kocktävling, är det ett uttryck för att det är just en produkt som medskapas av de deltagande kocktalanger som står med den i händerna. Målsättningen är ett ömsesidigt kreativt samarbete, som skyndar på en fortsatt vidgning av horisonten och innovation av framtidens mejeriprodukter.

”Alla våra produkter är resultat av idéer, men det är inte alltid så att produkterna blir som vi föreställt oss, eftersom utvecklingen ibland blir mer intressant än den idé vi började med. Med Unika 30 har vi en produkt som placeras i vårt färskvarusortiment och som vi tycker är särskilt spännande att testa i det söta köket”, säger Søren Flaunø.

Danmarks nya kocktalang

Med söndagens seger skriver Amanda Peldrup Grønning, souschef och dessertansvarig på Dragsholm Slot, in sig i danskt mathantverks historia som den allra första segraren i Sol Over Gudhjems Rising Star-tävling. I domarpanelen satt Nicolai Nørregaard, Henrik Jyrk, Morten Falk och Gabriel Hedlund – som alla är toppkockar och tidigare segrare i den prestigefyllda syskon- och huvudtävlingen Sol Over Gudhjem.

Amanda kan nu bland annat se fram emot både en prissumma på 20 000 DKK samt en gastronomisk inspirationsresa till Turin i italienska Piemonte. Stort grattis från Arla Unika!


Äldre inlägg Nyare inlägg