Med nostalgin som kompass

Med en glädje för ”mycket smör” i den ena handen och en kulinarisk uppväxt i pappans sicilianska kök i den andra betecknar Luca Alticozzi sig själv som ”hälften viking, hälften maffia”. I mars drabbar han samman med tre andra deltagare kampen om segern i Sol Over Gudhjems talangtävling Rising Star.

Av Lisa Lind Dunbar

”Smör är nog favoriten bland mejeriprodukter”, konstaterar Luca Alticozzi utan tvekan:

Det ska vara massor av smör i. Särskilt på Henne Kirkeby Kro, där jag arbetar. Jag minns första gången jag var där, som praktikant. Den första uppgift jag tilldelades var att skära upp smör. Och det var alltså ett jätteblock, som vägde nästan 12 kilo. Det låter kanske mycket, men vi använder ungefär fem gånger så mycket på bara fyra dagar. Jag vill aldrig kunna laga den mat som jag så gärna vill, utan mejeriprodukter som smör och grädde.

Gedigna förberedelser

För tävlingens huvudrätt tilldelas deltagarna allt som allt en timme och tio minuter, då de ska lyckas både skapa, tillaga och servera sin anrättning till domarpanelen.

På grund av corona beslutades i januari att förlägga Rising Star-tävlingen till slutet av mars månad. Säsongens utbud av potentiella råvaror skiftas därmed från vinter till tidig vår.

”I min research ser jag på vilken säsong vi är i, för att på så vis ha en hel massa i ryggsäcken som jag kan plocka fram, beroende på vilken riktning tävlingen tar. Eftersom säsongen skiftar från vintergrönsaker, som ofta kräver långa förberedelser, till grönt som kan serveras färskt har vi lite mer tid på själva tävlingsdagen. När locket lyfts från de råvaror som ska användas till huvudrätten har vi ju bara 10–15 minuter för att bestämma vad vi vill presentera för domarna. Om man börjar på helt bar backe är man fucked”, säger Luca Alticozzi.

Med rå personlighet

När Luca Alticozzi förbereder sig inför tävlingen är det särskilt råvarorna som är ledstjärnor. Genom att låta den enkla råvaran tala till honom sätter han igång tankarna och idéerna, då nostalgin för honom tillbaka till den kulinariska uppväxt som han bland annat fått hos sin sicilianske far, som också är kock.

”Det är en smakförbindelse som drar in mig i minnen och tillbaka till något jag redan känner till. Med Arla Unikas ekologiska kefirfermenterade grädde Unika 30, som vi ska använda i tävlingens desserträtt, tänkte jag genast på något som jag har smakat tusentals gånger i min barndom”, berättar Luca Alticozzi.

Innehåll före form

Med Luca Alticozzis medverkan i kapplöpningen om titeln som Danmarks nya strålande kocktalang kan domarna förvänta sig tekniska och enkla anrättningar med stor personlighet.

”Det perfekta för mig är det enkla men tekniska. Det är ögonblicket då jag tänker ”håll käften, det smakar ju gott”. Och det är min prioritering. För mig ligger fokus på innehåll före form. När jag lagar mat, då lagar jag min mat. Och därför är det också mycket personligt för mig. Att laga något enkelt, men att göra det till perfektion”, säger Luca Alticozzi.

Sol Over Gudhjem – Rising Star

Rising Star är Sol Over Gudhjems nya tävling för unga kocktalanger. I år var det Amanda Peldrup Grønning, Eigil Bundsgaard Jense, Kasper Klitten Byrsing och Luca Alticozzi som kämpade om en plats i solen bland eliten från danskt mathantverk. De skulle presentera både en huvudrätt och en dessert för domarpanelen. I den sistnämnda uppgiften ingick Arla Unikas experimentella kefirsyrade grädde Unika 30.


Äldre inlägg Nyare inlägg