Odder-pojken som blev ansvarig för Arlas ostlaboratorium

Søren Flaunø har nu varit gastronomiskt ansvarig för Arlas gastronomiska flaggskepp, Arla Unika, i ett år. Han ansvarar för den direkta dialogen med Danmarks toppkockar och ska locka in toppgastronomin ytterligare i Unikas ostlaboratorium, så att marknaden för specialostar kan fortsätta att växa.

Om du frågar Søren Flaunø har han landat i ett drömjobb. Den 38-årige östjylländaren från Odder har utsetts till gastronomiskt ansvarig i Danmark hos Arla Unika – en ställning som sätter honom i spetsen för själva livsnerven i Arla Unika: dialogen med toppkockarna.

Arla Unika är Arlas gastronomiska flaggskepp, som vill lyfta mejeriverksamheten till världsklass i samarbete med gastronomins toppskikt. I mer än 15 år har de utvecklat nya, prisbelönta ostar, och nyligen har succén utvidgats till Sverige. Målet är att inom några få år erövra ytterligare 3–4 länder.

Så det är under en viss press som Søren Flaunø besöker köken på landets restauranger, där han ska lyssna på kockarna, se hur de arbetar och hämta inspiration som kan användas i utvecklingen av nya Unika-ostar. Søren Flaunø är nämligen övertygad om att att en stor del av innovationerna inom ostbranschen ska uppstå i samarbete med gastronomin.

”Då jag upptäckte hur kockarna arbetar med att förnya sig blev jag alldeles förbluffad. De är nyfikna och experimenterar flitigt med nya tekniker och menysammansättningar. Det är något vi kan hämta inspiration från”, säger Søren Flaunø.

Men enligt Søren Flaunø ska inspirationen även gå åt andra hållet, vilket är en konkret anledning till att Unika nu tar nya vägar med sina ostar.

”Vi ska visa hur mejeriprodukter kan ingå i matlagningen på olika sätt. Därför har vi nu riktat fokus mot att skapa renare och mer funktionella ostar. Vi har även börjat kika på hur våra ostar kan ingå i hållbara koncept”, säger Søren Flaunø.

Likheter mellan mejerister och kockar

Søren Flaunø har arbetat inom mejeribranschen större delen av sin karriär. Där upptäckte han tidigt att hjärtat slår för att utveckla nya ostar.

Det hela började med ett extrajobb på Gjesing Mejeri, där hans uppgift var att tvätta ostramar och så småningom själva ostarna. Men det var först då han fick tillgång till ostmakeriet som intresset för ostar började spira på allvar.

”Då blev jag fast. Det var där mitt intresse började. Här föddes osten och fick sitt DNA.”

Søren Flaunø blev djupt fascinerad av mejeristernas sätt att arbeta på, och sedan dess har han blivit uppmärksam på hur mycket det påminner om kockyrket.

”Jag blev hänförd av de system, och flödet och hantverket, som ligger bakom ostproduktionen. De andra, mer erfarna medarbetarna körde på rutin och 25 års yrkesvana. När de arbetade vid ystningskaren var det inte mycket snack, bara handtecken och nickar. Det var som att se en symfoni uppföras – som när kockar arbetar. Och det fascinerade mig”, säger Søren Flaunø.

Innovation är förändring till det bättre

År 2008 gick Søren Flaunø i lära som mejerist. Han vidareutbildade sig till processtekniker med specialinriktning på mejeri. Utbildningen avslutades på ett Arla-mejeri i Toronto, där han skulle undersöka hur produktionen kunde göras mer enhetlig. Efter ett år i Kanada anställdes han på utvecklingsavdelningen på Taulov Mejeri i Fredericia, där han var med om att starta nya ostförsök och lansera nya ostar på marknaden.

Det var under sin tid på Taulov Mejeri som Søren Flaunø lärde sig att innovation på djupet handlar om att omforma en idé till något som kan fungera i verklighetens mejerivärld. En erfarenhet som han senare tog med sig till Arla Danmarks innovationsavdelning och nu tillämpar hos Arla Unika.

”Innovation är förändring till det bättre. Den insikten har jag använt genom en stor del av min karriär – och nu även hos Arla Unika”, säger Søren Flaunø.

CV: Søren Flaunø

2019– Gastronomiskt ansvarig, Arla Unika
2019–2019 Account Manager, Chr. Hansen Global Sales – ansvarig för Skandinavien
2016–2019 NPD Manager, Arla Foods Global Marketing & Innovation – team Yellow  Cheese & Mould
2015–2016 Commercial NPD Manager, Arla Foods Arla Danmark – team Yellow Cheese & Sports Nutrition
2014–2015 PTD Manager, Arla Foods Taulov Mejeri
2013–2014 Försökstekniker, Arla Foods Inc. Concord Mejeri, Kanada
2012 Praktikant, Arla Foods Inc. Concord Mejeri, Kanada
2010 Praktikant, Arla Foods Brabrand Mejeri
2008–2010 Praktikant, Arla Foods Gjesing Mejeri
2005–2008 Processoperatör, Arla Foods/Tholstrup Gjesing Mejeri

Utbildning
2010–2012 Mejeritekniker EAL Kold College
2008–2010 Mejerist Kold College


Äldre inlägg Nyare inlägg