
8 portioner ● 1 timme 30 minuter
Ingredienser
Maräng
3 äggvitor
1 knivsudd salt
200g florsocker
1 droppe citronjuice
Vaniljkräm
Bärkompott
300g sensommarbär, exempelvis blåbär eller hallon
1 vaniljstång
100g rörsocker
Tillagning
Marängbasen
- Viska äggvitorna tills de bildar ett hårt skum med toppar tillsammans med salt.
- Tillsätt sedan florsockret, lite åt gången, och avsluta med citronsaften.
- Sprid ut marängen på en plåt täckt med bakpapper.
- Lagret bör vara ungefär 2cm tjockt och 20cm i diameter.
- Baka marängen på 90 grader i minst 4 timmar eller fram till dess att marängen torkat.
Vaniljkrämen
- Dela vaniljstången och skrapa ur kornen.
- Blanda dem sedan med sockret, Dubbel Fraiche och Ymer.
- Vispa tills konsistensen blir luftig och trögflytande.
Bärkompotten
- Koka hälften av bären med socker och vaniljkorn i cirka 10 minuter.
- Ta av plattan från värmen och vänd ner resten av bären.
Till servering
- Sprid vaniljkräm över marängbasen – spara lite att toppa med på slutet – och följ sedan upp med ett lager av den ljumna bärkompotten.
- Avsluta med den sista vaniljkrämen och servera direkt.