Frukostost med precision

Arla Unikas utgångspunkt är att lyfta mejerier till nya höjder, och nu lanserar Koryfé –  en helt ny frukostost. Osten har tagits fram tillsammans med Östersunds Mejeri i Jämtland och resultatet är en finstämd, lite smörig hårdost med uppfriskande syra.

Arla Unikas nya frukostost Koryfé är inspirerad av en av Sveriges mest omtyckta ostar, nämligen den klassiska hushållsosten. Osten är en hyllning till svensk osttradition, och det har tagit tre år att utveckla den gula hårdosten som är mild och lätt att tycka om – utan att vara tråkig och intetsägande. En balansgång som kräver ostteknisk precision.

”Vi letade först efter en ost med oförlöst potential. En som var utmärkt men som kunde behöva lite mer kärlek. Valet föll på den klassiska hushållsosten, som ibland tagits som alltför given”, säger Mads Østergaard, ostuppfinnare på Arla Unika. ”Det är som att det är okej att inte bry sig om detaljerna när osten ’bara’ är till för frukostmackan. Här vill Arla Unika tänka lite annorlunda, och vi såg det som en given möjlighet att återerövra frukostostformatet och optimera det på alla parametrar vi kunde tänka oss.”

Utvecklingsarbetet inleddes i samarbete med de duktiga mejeristerna på Östersunds Mejeri i Jämtland, utifrån den klassiska Arla Unika-devisen om att utmana de gällande reglerna och bryta dem om så behövs. Vilket det gjorde. Fetthalten ökades till 32 %, och med det valet kunde Koryfé inte längre kalla sig hushållsost, som enligt reglerna ska innehålla ca 26 % fett. Vatteninnehållet minskades, vilket innebar att osten blev fastare och krämigare i munnen, och pH-värdet höjdes en aning för att göra smaken rund och smörig, och mindre syrligt skarp än många av konkurrenterna.

Nu är resultatet klart för introduktion på både den svenska och den danska marknaden, och ostens breda kund-appeal har fått Arla Unika att lansera produkten direkt till konsumenter utanför den traditionella Unika X-kretsen med endast restauranger:

”Jag upplever det som att Koryfé är ett ’mission accomplished’, förklarar direktör Alex Racoveanu. ”Vi ger ut en ost som de flesta kan uppskatta, och även om det gläder oss att se den på hotell och i frukostrestauranger tycker vi att den förtjänar att vara allmänt tillgänglig. Arla Unikas sortiment rymmer många komplexa specialprodukter för den hängivna ostälskaren, men för en gångs skull har vi skapat en ost som med sin precisa balans är både nyanserad och intressant – och som träffar marknaden på bred front. Det är vi stolta över.”

Koryfé finns tillgänglig från och med 3:e maj 2021 i Arla Unikas butik i Östermalms Saluhall i Stockholm, via webshoppen på arlaunika.se samt i välsorterade ostbutiker i större delen av landet.

Material

  • Läs mer om Koryfé här
  • Ladda ner pressbilder här
  • Läs om Arla Unikas vision här

Om Koryfé

NYTOLKNING AV SVENSK KLASSIKER

Koryfé tar sin utgångspunkt i en av Sveriges mest omtyckta ostar, hushållsosten, och bygger vidare på den runda och tillmötesgående hårdosten med lite extra allt. Våra mejerister på Östersund Mejeri har lagt ner omsorg i varje steg i produktionen och skapat en välbalanserad, smakrik, mild och vänlig frukostost för ostälskare med sinne för detaljer. Koryfé strävar efter att finna balanspunkten mellan en fast, skärbar konsistens, en generöst fyllig krämighet som smälter i munnen och en sälta som är så precis att den ger plats i smakbilden för ostens uppfriskande syrlighet och delikata aromatiska samspel mellan blommor och smör.

GRUNDTANKEN MED OSTEN

Att hylla den svenska nationalosten, hushållsost, genom att optimera alla element i produktionen till en vä lavstämd nytolkning

OSTENS NAMN

Inspirationen, hushållsost, är en äkta svensk ostkoryfé – från grekiskans koryphaios, som betyder ‘anförare’

DOFT

Friskt aromatisk doft av blommor och smör

SMAK

Uppfriskande syrlig, smörig, tydlig och välbalanserad

KÄNSLA

Mild, rund, vänlig och finstämd

ÅLDER

6 veckor

FETTHALT

32 %

BITNING AV OSTEN

Skär osten med en osthyvel eller i skivor med en oststräng.


Äldre inlägg