Cheesecake med en syrlig twist

16 portioner Nerkylning: 3 timmar

Ingredienser

Botten:

120 g ingefärskex (alt. Digestives)

60 g saltat smör

Ostkräm:

45 g citronsaft

2 blad gelatin

200 g Loke, rumstempererad

75 g Grädde 50%

200 g grekisk yoghurt, 10%, rumstempererad

50 g ägg

100 g florsocker

½ ekologisk citron, skalet

Jordgubbsgelé:

200 g jordgubbspuré (mosade, kokta bär)

50 g vatten

4 remsor citronskal

25 g socker

1,4 g agar

1,4 g gellan

Du behöver också:

Citronverbena, färska blad för dekoration

Tillbehör:

Runda tårtformar med löstagbar kant, 16 x 16 cm

Tårtunderlägg

Bakplåtspapper

Kaffekvarn

Ta din cheesecake till nya höjder med Loke färskost, som ger syra och fräschör till kakan. Garnera de skurna kakorna med gelé av sommarröda bär.

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Klä formen på insidan med tårtpapper, och ställ den på en skärbräda med bakplåtspapper.
  3. Krossa kexen till fina smulor, smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna. Bred ut kexsmulorna med smör på botten av tårtformen och mosa dem väl till ett jämnt lager.
  4. Rör ihop Loke och Grädde 50% till en slät kräm utan klumpar. Rör ner yoghurten.
  5. Vispa ägg, florsocker och citronskal till en ljus och fluffig äggsmet.
  6. Värm citronsaften till 37 grader, vrid ur vattnet från gelatinet och smält den i citronsaften. Häll försiktigt citronsaften i äggsmeten i en tunn stråle under vispning.
  7. Rör ner lite av ostkrämen i äggsmeten och blanda försiktigt.
  8. Vänd sedan ner resten av ostkrämen i den blandande fluffiga äggsmeten.
  9. Häll ostkrämen i formen och ställ i kyl minst 3 timmar.
  10. Koka upp jordgubbspuré, strimlor av citronskal och vatten i en kastrull. Fiska upp citronremsorna.
  11. Blanda socker, agar och gellan och rör ner blandningen i den varma jordgubbspurén. Mixa purén, låt koka upp snabbt och häll i en form. Täck gelén med plastfilm och ställ i kylen i minst 30 minuter så att gelén stelnar. Skär den kalla gelén i tärningar och mixa dem till bredbar gelé i en ren kaffekvarn. Överför gelén till en spritspåse med rund tyll.
  12. Lossa cheesecaken från tårtramen och skär den i 4 x 4 cm bitar. Strö en klick jordgubbsgelé ovanpå kakbitarna och garnera med citronverbena.
Tips från kocken:

Dekorera tårtan med både jordgubbs- och hallongelé. Gör hallongelé precis som jordgubbsgelén ovan, byt bara ut jordgubbspuré mot hallonpuré i receptet.


Äldre inlägg Nyare inlägg