Medelhavsinspirerat Flatbread med Sirius

8 portioner Tillagning: 15 minuter. Total tid: 2 timmar

Ingredienser

Flatbread

25g jäst

100g ljummen Årstidsmjölk

10g salt

7g socker

100g Årstidskefir

25g smält smör

365g mjöl

Till stekning

150g olivolja

3stk vitlöksklyftor

Garnityr

100g gröna oliver

100g svarta oliver

½ rödlök

Gräslök

Vattenkrasse

100g Sirius

Tillagning

  1. Lös upp jästen i den ljumna mjölken. Tillsätt socker, salt, kefir och smält smör. Rör i mjölet lite åt gången tills allt mjöl tagits upp i degen. Knåda degen tills den är smidig och glatt – det brukar ta cirka 8 minuter. Täck degen med en kökshandduk, och låt sedan jäsa i rumstemperatur i 1,5-2 timmar, eller tills den dubblerats i storlek.
  2. Dela oliverna 3-4 gånger, skär rödlöken tunt på längden och hacka gräslöken. Blanda.
  3. Krossa vitlöken och lägg tillsammans med olivoljan.
  4. Smula osten i småbitar och förvara i kylskåpet tills det är dags för användning.
  5. När degen jäst färdigt, dela den i 10 lika stora delar och platta ut till små cirklar, ungefär 1cm i tjocklek. Pensla vitlöksoljan på översidan, och stek sedan med den oljade sedan neråt i en torr panna på medelhög värme. Pensla den andra sidan och vänd när brödet fått lite yta och börjat bubbla.
  6. Så fort det första brödet är färdigstekt – toppa med Sirius. Garnera sedan med olivblandningen och toppa med krasse.

Nörderier

För en helt jämnt fördelad ost; dela osten i mindre bitar och lägg sedan i frysen. Låt den ligga tills den är helt genomfrusen (8 timmar, eller ibland längre). Lite innan servering, lägg den frusna osten i en matberedare och mixa tills osten är helt sönderdelad i bitar av riskornsstorlek. Sprid sedan osten över tallriken.


Äldre inlägg