Syndig Risalamalta

8 portioner Förberedelse: 1 t., kylning: 2 t.

Ingredienser

1 vaniljstång
2 strimlor ekologiskt citronskal
150 g grötris
1 L Årstidsmjölk
75 g socker
1 nypa salt
50 g sötmandel
2,5 dl Grädde 50%

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och blanda med lite av sockret. Spara vaniljstången.
  2. Skär till breda strimlor citronskal med en skalkniv.
  3. Låt ris, mjölk, socker, vaniljsockret, vaniljstång, citronskal och salt koka upp långsamt i en kastrull under lock. Ta sedan av locket och låt sjuda i 30-45 minuter tills risgrynen är mjuka. Rör om med jämna mellanrum.
  4. Fiska upp vaniljstången och citronskalen ur risgrynsgröten och låt kyla i kylskåp i minst två timmar, tills gröten är genomkall.
  5. Hacka mandlarna fint.
  6. Vispa grädde till ett lätt skum. Undvik att vispa grädden för hårt, då den fortsätter att sätta sig även efter att du har slutat vispa.
  7. Vänd försiktigt ner de hackade mandlarna och den vispade grädden i den kylda risgrynsgröten.
  8. Servera omedelbart, alternativt slå in den lufttätt och håll kall fram till servering.

 

 


Äldre inlägg Nyare inlägg