Matchande tillbehör lyfter ostupplevelsen

Servera ostarna med matchande tillbehör för att lyfta ostupplevelsen till nya höjder.

Prova dig fram med kombinationer av ost och tillbehör. Smaka både på enbart osten och tillsammans med tillbehör och upplev hur tillbehören kan medverka till att förändra upplevelsen av osten, då munkänslan förändras eller andra smaknyanser framhävs.

Sprött och sött är ofta bra ledsagare till ost, och du kan skapa kontraster i ostserveringen genom att till exempel välja något sprött och knaprigt till de mjuka ostarna. Prova gärna med hårt bröd, rostade, salta mandlar eller hasselnötter från Piemonte. Till hårda ostar kan du servera exempelvis aprikoser i Monbazillac.

Vi har utvecklat våra egna marmelader till ost, som tillverkas av Sorring Bær. De har skapats med våra olika osttyper i tankarna, och således framhäver var och en av dem ostarnas smak och arom.

Vi är själva mycket förtjusta i att matcha Tomatmarmeladen med de gula, hårda ostarna. Med kryddor som vanilj, rosmarin och timjan är den en kryddig och umamifylld motvikt till ostar som exempelvis Havgus 12 eller Gammel Knas. Efterföljaren Gröna Tomater med timjan, dragon och rosmarin har samma umami-intensitet men även mer syra och friskhet. Den fungerar fantastiskt som matchning till både mjuka vita ostar och mogna blåmögelostar. Prova till exempel att servera de gröna tomaterna till Den Hvide Dame eller Høgelundgaard 8.

Våra Kanderade Citroner med lagerbär, stjärnanis och vanilj är utvecklade särskilt för vitmögelostar. Smaken är frisk, syrlig och lätt bitter, och den passar bra till krämiga vitmögelostar. Servera den exempelvis tillsammans med Krondild och upplev hur marmeladen framhäver ostens kryddiga smak och arom, eller prova den även tilsammans med färskosten Loke.

Till rödkittostar som Rød Løber och Gnalling rekommenderar vi Nyponmarmelad med dansk honung som ett aromatiskt och sött inslag, som framhäver de blommiga tonerna från rödkittet.

De mer intensiva blåmögelostarna älskar vi att matcha med Svarta Vinbär & Honung. Med sin mörka fylliga smak och friska syrlighet är den en samstämd parhäst till ostar som Høgelundgaard 12. De hela bären och knastrande vinbärskärnorna skapar en kontrast till den mjuka osten.

Se hela vårt urval av både söta och spröda tillbehör här.


Äldre inlägg Nyare inlägg