Vilka drycker passar bra med ost?

Vi får ofta frågor om vilka drycker som passar bra till ost, och dessvärre kan vi inte ge några entydiga svar.

Man måste smaka sig fram, för det kan finnas goda och överraskande matchningar i specifika ost- och dryckkombinationer. Som utgångspunkt kan man antingen hitta smak- eller doftlikheter mellan ost och dryck eller gå efter kontraster. En likhet kan till exempel vara sötma eller en särskild doft, medan en kontrast kan vara syrlighet i drycken och sötma från osten. Generellt rekommenderar vi att man provar sig fram – rumstempererar osten, serverar drycken i ett passande glas och luftar den. Smaka först på osten, sedan drycken och så osten igen.

De flesta har uppfattningen att rött vin till ost alltid är ett säkert kort. Det kan vara en bra matchning till vissa ostar, men vår upplevelse är att det sällan är det bästa valet. Vi smakbedömer våra ostar med en rad olika drycker och tycker att det finns många spännande matchningar som är värda att utforskas. De specifika rekommendationerna för matchningar till våra ostar finner du på produkternas detaljsidor eller få från personalen i våra butiker. Vi har även en hel rad alkoholfria drycker som också lämpar sig för många av våra ostar. Även här letar vi efter antingen likheter eller kontraster i smakprofilerna. Frånvaron av alkohol ger utrymme för att upptäcka nya nyanser i matchningen med ostarna, samtidigt som det kan finnas massor av syra, fetma, fruktighet och intensitet i de alkoholfria förslagen.

Hårda ostar är lätta att jobba med, och det finns många välsmakande möjligheter. Prova till exempel att matcha med äppelbaserade fruktviner eller ett öl med massor av fruktighet från humle eller jäst. Du kan även servera ett glas bubbel till de hårda ostarna – i form av vin, en pärlande kombucha eller Discover från Andersen Winery. Prova även att servera ett mörkt te, till exempel Oolong Big Red Robe, till de hårda ostarna som en varm matchning som öppnar upp för ostens doft och smak, och hjälper till att snabbare bryta ner osten i munnen.

Som utgångspunkt passar vitmögelost bra med en torr sherry eller stout. Prova även att välja ett ljusare te, som det kinesiska Anji Bai Cha Yu Qian. Dehydrerade vitmögelostar och rödkittostar går ofta bra med ett vitt vin med frisk, ren syra och örtiga toner, som en Grüner Veltliner. Ett alternativ är att servera en passito eller ljus vermouth till.

Blåmögelost klarar ofta drycker med lite mer kraft och högre alkoholhalt. Vi rekommenderar att prova med ljusare vita viner, där alkoholen ger värme och sötman är hög. Därutöver kan man även kombinera ostarna med en röd vermouth, passito eller ett glas stout.


Nyare inlägg