Vilka drycker passar bra med ost?

Vi får ofta frågan och tyvärr kan vi inte ge ett enkelt svar på vilka drycker som passar med ost. Du måste smaka dig igenom eftersom det ibland kan vara överraskande bra matcher i den specifika ost- och dryckeskombinationen.

Testa i allmänhet dig själv – temperera osten, presentera drycken i ett lämpligt glas och dofta. Smaka på osten först, sedan på drinken och sedan på osten igen. 

De flesta tycker att rött vin och ost alltid passar bra ihop. Rött vin kan verkligen vara en mycket bra match men vår erfarenhet är att rött vin sällan är den bästa matchen. Vi smakar på våra ostar med olika drycker och tror att det finns många intressanta dryckesmatcher som är värda att utforska. Du kan se de specifika matchningarna till våra ostar på arlaunika.se och fråga personalen i våra butiker. Nedan följer några slutsatser:

Vita mögelost går generellt bra med en torr sherry eller mörkbrun, söt öl, t.ex. Monk's Brew. Du kan också prova fyllighet och dämpad syra t.ex. Dagmar MDP08 eller Kung Fu Girl.

Hård ost passar generellt bra med äppelbaserade fruktviner som Malus Danica och Feminam från Cold Hand, samt öl med mycket fruktighet från humle eller jäst, t.ex.Not Just Another Wit.

Dehydratiserad vitmögelost och kittost går i allmänhet bra med till exempel ett vitt vin med frisk ren syra och örtiga toner som Grüner Veltliner eller en lätt chardonnay som Kung Fu Girl. Alternativt kan de också provas med lite portvin, t.ex. Porto 10 anos, eller prova dem med ett alkoholfritt alternativ, där fokus ligger på djup och sötma, t.ex. Dagmar FLI07.

Blåmögelost passar ofta bra med rena drycker med viss kraft i smak och alkoholprocent. Prova till exempel lättare likörviner, där alkoholen ger värme men där sötman fortfarande är hög, t.ex. Prunus Rosa, Masculine. Alternativt kan du också kombinera med portvin som Porto 10 anos eller en stout. Slutligen kan du också prova med drycker där intensiteten fortfarande är hög, men syran är mer tydlig, t.ex. Dagmar FLI10.

Se vilka drinkmatcher vi rekommenderar till våra ostar här


Nyare inlägg