Rehydrering är en affinage-teknik som utnyttjar förmågan hos en dehydrerad osts att återuppta vätska och därmed förändra sitt smakuttryck. Utgångspunkten för en rehydrerad ost är alltså en dehydrerad ost.
Vi producerar för tillfället två ostar som båda är rehydrerade med dansk whisky från destilleriet Stauning Whisky på Västjylland. Vi rehydrerar dock inte ostarna för att få dem att smaka av whisky. Det visar sig nämligen att rehydrering med sprit framhäver osten fruktiga smaktoner. Vi rehydrerar alltså för att få fram frukten i ostarna.
Båda våra rehydrerade ostar är blåmögelostar, eftersom blåmögel i särskilt hög grad kan utnyttja den friska, klara fruktigheten à la ananas och passionsfrukt som en välkommen kontrast till ostens umamidjup och sälta samt möglets ampra och utmanande toner.
Fruktigheten från rehydrering blir därmed en katalysator för speciellt intensiva, komplexa och krävande ostars omedelbara tillgänglighet, och ostarna tilltalar på ett förunderligt vis såväl ostnybörjare som mer härdade ostälskare.