Focaccia

1 focaccia  Förberedelsestid: 28 t., Tillagningstid: 45 min.

Ingredienser

450 g kallt vatten
10 g jäst
15 g salt
420 g vetemjöl special
120 g durumvete
60 g finmalet fullkornsmjöl
Flingsalt

En blöt deg och lång kalljäsning är för mig nyckeln till en riktigt god focaccia. Om man behöver ha den färdig till samma kväll går det bra att göra sista jäsningen i rumstemperatur ca 4 timmar. Som en nödlösning kan man dubbla jästmängden i vilket fall 2 timmar bör vara nog för sista jäsningen.

Tillagning

  1. Lös upp jästen i det kalla vattnet tillsammans med salt och olivolja.
  2. Tillsätt mjölerna och blanda med en slev eller händerna tills allt mjöl är hydrerat (om du vill använda maskin så görs detta enklast med flatblandaren).
  3. Låt vila i fem minuter för att låta glutenet utvecklas.
  4. Knåda degen för hand i 6-10 minuter tills den börjar släppa lite ifrån bunkens kanter (alternativt byt till degkroken och kör cirka 5 minuter på låg hastighet i maskinen).
  5. Flytta degen till en med olivolja väl inoljad bunke ock täck över med en kökshandduk.
  6. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
  7. Förse en långpanna med bakplåtspapper och smörj in generöst med olivolja.
  8. Lägg degen i långpannan och platta ut med fingrarna tills den har fyllt upp hela pannan.
  9. Täck över med en handduk eller plastfilm och låt stå i kyl 10-24 timmar.
  10. När det är dags att baka, sätt ugnen på 230°C och ta ut focaccian ur kylskåpet.
  11. När ugnen är varm, ringla över lite olivolja och strö över en nypa havssalt.
  12. Baka i 15-20 minuter tills brödet är gyllenbrunt.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg