6 personer ● Förberedelsestid: 1 t., Tillagningstid: 40 min.
Ingredienser
Mördeg
250 g vetemjöl
150 g Saltat Smör
100 g florsocker
25 g mandelmjöl
1 nypa salt
1 ägg, storlek M (50 g), Vispat
Mandelkräm
Passionsfruktskräm
150 g passionsfruktspuré
170 g socker
35 g majsstärkelse
150 g vatten
55 g äggulor (ca 3)
½ gelatinblad
50 g Saltat Smör
Garnering
1,5 dl Grädde 48%
Ätbara blommor
Utrustning
Tårtring Ø 14 cm, H 3 cm
Den vispade grädden, med sin milda smak och mjuka konsistens, är ett ljuvligt komplement till den syrliga passionsfruktkrämen.
Tillagning
Mördeg
- Mixa alla ingredienser till en jämn smet.
- Häll ut degen på köksbänken, samla ihop den lite med händerna och kavla ut den tunt (2-3 mm) mellan två bakplåtspapper.
- Kyl degen i kylskåpet i 10 minuter. Klä tårtringen med mördegen och trimma kanterna.
Mandelkräm
- Blanda mandelmjöl, smör, socker, grädde och ägg till en mandelkräm.
- Bred ut mandelkrämen på botten av pajskalet och grädda i 180 C tills den är gyllene. Låt bottnen svalna på ett galler.
Passionsfruktskräm
- Blötlägg gelatinet i en stor skål kallt vatten i minst 10 minuter.
- Blanda socker och maizena. Tillsätt passionsfruktspuré och vatten lite i taget under vispning för att undvika klumpar.
- Värm blandningen i en kastrull och koka upp under konstant omrörning. Låt blandningen koka i 1-2 minuter för att få den att tjockna och klarna. Vispa hela tiden.
- Rör ihop äggulorna i en skål och häll försiktigt den varma passionsfruktsblandningen över äggulorna i omgångar under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp. Ta bort grädden från värmen, lägg i gelatinet och sila grädden när gelatinet smält.
- Skär upp det kalla smöret i tärningar och tillsätt dem i grädden.
- Häll omedelbart krämen i den avsvalnade pajbottnen och låt pajen kallna.
Garnering
- Vispa grädden till mjuka toppar och dekorera tårtan med vispad grädde och ätbara blommor. Servera omedelbart.