Passionsfruktstårta med oförskämt god grädde

6 personer  Förberedelsestid: 1 t., Tillagningstid: 40 min.

Ingredienser

Mördeg

250 g vetemjöl

150 g Saltat Smör

100 g florsocker

25 g mandelmjöl

1 nypa salt

1 ägg, storlek M (50 g), Vispat

Mandelkräm

35 g mandelmjöl

35 g Saltat Smör, mjukt

35 g socker

15 g (1 msk) Grädde 48%

25 g ägg (½)

Passionsfruktskräm

150 g passionsfruktspuré

170 g socker

35 g majsstärkelse

150 g vatten

55 g äggulor (ca 3)

½ gelatinblad

50 g Saltat Smör

Garnering

1,5 dl Grädde 48% 

Ätbara blommor

Utrustning

Tårtring Ø 14 cm, H 3 cm

Den vispade grädden, med sin milda smak och mjuka konsistens, är ett ljuvligt komplement till den syrliga passionsfruktkrämen.

Tillagning

Mördeg

  1. Mixa alla ingredienser till en jämn smet.
  2. Häll ut degen på köksbänken, samla ihop den lite med händerna och kavla ut den tunt (2-3 mm) mellan två bakplåtspapper.
  3. Kyl degen i kylskåpet i 10 minuter. Klä tårtringen med mördegen och trimma kanterna.

Mandelkräm

  1. Blanda mandelmjöl, smör, socker, grädde och ägg till en mandelkräm.
  2. Bred ut mandelkrämen på botten av pajskalet och grädda i 180 C tills den är gyllene. Låt bottnen svalna på ett galler.

Passionsfruktskräm

  1. Blötlägg gelatinet i en stor skål kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Blanda socker och maizena. Tillsätt passionsfruktspuré och vatten lite i taget under vispning för att undvika klumpar.
  3. Värm blandningen i en kastrull och koka upp under konstant omrörning. Låt blandningen koka i 1-2 minuter för att få den att tjockna och klarna. Vispa hela tiden.
  4. Rör ihop äggulorna i en skål och häll försiktigt den varma passionsfruktsblandningen över äggulorna i omgångar under vispning.
  5. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp. Ta bort grädden från värmen, lägg i gelatinet och sila grädden när gelatinet smält.
  6. Skär upp det kalla smöret i tärningar och tillsätt dem i grädden.
  7. Häll omedelbart krämen i den avsvalnade pajbottnen och låt pajen kallna.

Garnering

  1. Vispa grädden till mjuka toppar och dekorera tårtan med vispad grädde och ätbara blommor. Servera omedelbart.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg