4 personer ● Förberedelsetid: 1 t., Tillagningstid: 5 min
Ingredienser
Krispig potatis
1 bakpotatis
1 liter frityrolja
Salt
Krassemajonnäs
50 g krasse
20 g baby spenat
2 dl matolja
2 äggula
1 tsk dijon senap
1 tsk vittvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Till garnering och servering
50 g Hallands Siren
Smörgåskrasse
Detta är ett snacks som man kan imponera med, det ser mer avancerat ut än det är! Kan också med fördel använda den krispiga potatisen som en grund för flera olika toppings som exempelvis löjrom och crème fraiche på midsommar.
Receptet är skrivet av Frida Nilsson.
Tillagning
Krispig potatis
- Skala bakpotatisen från allt skal. Använd sedan skalaren för att skala långa remsor med potatisen och lägg i kallt vatten. Skölj ordentligt.
- Häll frityroljan i en kastrull alt. en fritös, få upp temperaturen till 150 grader.
- Fyll tesilar i metall med potatisremsor, fritera gyllene i oljan.
- Ta upp och låt svalna på hushållspapper. Salta.
Krassemajonnäs
- Mixa krasse och spenat med oljan i ca 4 minuter i en blender. Sila genom finmaskig sil.
- Blanda samman äggula, senap, vinäger, salt och peppar i en skål. Vispa tjockt, droppa sedan i den gröna krasseoljan.
- Smaka av och lägg på spritspåse.
Till garnering
- Lägg Hallands Siren i frysen i ca. 2 t. innan användning tillsammans med ett fint rivjärn.
- Klipp krassen och lägg på hushållspapper.
Till servering
- Ta fram ett fint uppläggningsfat, placera ut de krispiga potatisknytena.
- Spritsa på krassemajonnäs.
- Garnera med lite smörgåskrasse.
- Riv över rikligt med Hallands Siren.
Tips frän kocken
Med fördel går det att göra den krispiga potatisen och krassemajonnäsen dagen före – sk kan ni kunna fokusera på sina gäster fullt ut!