
4 portioner ● Förberedelsestid: 5 t., Tillagningstid: 30 min.
Ingredienser
Marmeladgelé
100 g Tomatmarmelad
1 blad gelatin
Mille-feuille med Måneskær
100 g socker
100 g vatten
3-4 ark filodeg
400 g Måneskær
En ostdessert med tunna lager av krispig filodeg och krämig, mild blåmögelost. Alla olika delar kan enkelt förberedas i förväg så att rätten bara behöver monteras innan servering.
Tillagning
Marmeladgelé
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
- Värm upp marmeladen långsamt på medelvärme i en liten kastrull.
- Krama försiktigt ur vattnet ur gelatinbladet och lägg det i den varma sylten. Rör om väl för att undvika klumpar.
- Häll ut blandningen på bakplåtspapper och bred ut tunt. Ställ in marmeladen i kylskåp i 4-5 timmar eller tills den stelnar.
Mille-feuille med Måneskær
- Värm ugnen till 200 grader. Använd över-och undervärmefunktionen eftersom varmluft kan blåsa runt filodegen i ugnen.
- Koka socker och vatten tills sockret har smält.
- Pensla filodegsarken med sockervattnet.
- Baka filodegen i 7-10 minuter eller tills arken är gyllene.
- Skär ut filodegen i lagom stora bitar.
Servering
- Skär upp den stelnade marmeladen i ungefär samma storlek som filodegsbitarna.
- Skär tunna skivor av Måneskær-osten med en liten kniv. Det går lättast om osten är helt kall.
- Lägg ost och filodeg i lager. Lägg ett lager sylt i mitten och ovanpå.
Tips från kocken
Ersätt gelén med färska bär eller tunna skivor av päron. Servera med hasselnötter och lite honung på toppen.