Mille feuille med Måneskær

4 portioner Förberedelsestid: 5 t., Tillagningstid: 30 min.

Ingredienser

Marmeladgelé

100 g Tomatmarmelad
1 blad gelatin

Mille-feuille med Måneskær

100 g socker
100 g vatten
3-4 ark filodeg
400 g Måneskær

En ostdessert med tunna lager av krispig filodeg och krämig, mild blåmögelost. Alla olika delar kan enkelt förberedas i förväg så att rätten bara behöver monteras innan servering.

Tillagning

Marmeladgelé

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm upp marmeladen långsamt på medelvärme i en liten kastrull.
  3. Krama försiktigt ur vattnet ur gelatinbladet och lägg det i den varma sylten. Rör om väl för att undvika klumpar.
  4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper och bred ut tunt. Ställ in marmeladen i kylskåp i 4-5 timmar eller tills den stelnar.

Mille-feuille med Måneskær

  1. Värm ugnen till 200 grader. Använd över-och undervärmefunktionen eftersom varmluft kan blåsa runt filodegen i ugnen.
  2. Koka socker och vatten tills sockret har smält.
  3. Pensla filodegsarken med sockervattnet.
  4. Baka filodegen i 7-10 minuter eller tills arken är gyllene.
  5. Skär ut filodegen i lagom stora bitar.

Servering

  1. Skär upp den stelnade marmeladen i ungefär samma storlek som filodegsbitarna.
  2. Skär tunna skivor av Måneskær-osten med en liten kniv. Det går lättast om osten är helt kall.
  3. Lägg  ost och filodeg i lager. Lägg ett lager sylt i mitten och ovanpå.

Tips från kocken
Ersätt gelén med färska bär eller tunna skivor av päron. Servera med hasselnötter och lite honung på toppen.


Äldre inlägg Nyare inlägg