4 stycken
Ingredienser
Potatisvåfflor
750 g potatis
50 g Saltet Smör
1,5 tsk salt
Peppar
Handfull färsk timjan eller andra örter
Picklad rödlök
1 dl rörsocker
1 dl äppelcidervinäger
2 stora rödlökar
10 hele pepparkorn
2 lagerblad
Till serveringen
Servera de krispiga potatisvåfflorna som små snacks med Gnalling och picklad rödlök, eller öka på fyllningen och ät dem till lunch eller som en enklare middag.
Tillagning
Väfflor
Bryn smöret i en kastrull: Smält smöret på medelvärme och rör om när det börjar brynas. Fortsätt att röra tills smöret börjar dofta karamell och mörknar i färgen. Ta bort från värmen och sila det brynta smöret om det behövs.
Skala potatisen och riv den grovt.
Blanda potatisen med det brynta smöret, örterna, salt och peppar.
Värm ett våffeljärn. Om du använder ett belgiskt våffeljärn, lägg 1/4 av potatisblandningen i våffeljärnet och fördela smeten ända ut till kanten. Potatisen kan bli lite flytande i skålen, tillsätt inte vätskan till våffeljärnet.
Grädda potatisvåfflan i 5-7 min på medelhög till hög värme.
Låt våfflorna svalna på ett galler.
Picklad rödlök
Skiva rödlöken tunt och lägg den i ett skållat glas tillsammans med pepparkorn och lagerblad.
Hetta upp socker och vinäger i en kastrull och häll över löken.
Ställ burken kallt i minst 1 dygn.
Till serveringen
Lägg upp de spröda, varma potatisvåfflorna tillsammans med tunna skivor av Gnalling - använd gärna ett rivjärn eller en mandolinhyvel. Toppa med picklad rödlök och lite färsk timjan.
Tips från kocken
Grädda våfflorna i förväg och värm dem i ugnen 5 minuter innan servering så att de blir spröda.