Tartarbakelse med malaolja och våffla

2 st  Förberedelsestid: 50 min., Tillagningstid: 40 min.

Ingredienser

Frasvåffla (6-8 st)

300 g Fløde 48%
30 g socker
180 g vetemjöl
2 g bakpulver
5 g salt
150 g kolsyrat vatten
30 g Saltat Smör, smält

Malaolja

10 g malen sichuanpeppar
100 g torkade chiliflingor, tex. Aleppo-peppar
200 g neutral olja
30 g rostad lök
20 g rostad vitlök
10 g ingefära, finriven
5 g socker
5 g salt
2 g MSG

Majonnäs

2 äggulor
200 g neutral olja
5 g dijonsenap
10 g Champagnevinäger
5 g salt

Picklade senapsfrön

50 g gula senapsfrö
50 g bruna senapsfrö
200 g vatten
100 g socker
100 g ättika, 12%

Brynt smör

50 g osaltat smör

Till servering

100 g malt nötinnanlår
Salt
Blandade färska örter (främforallt dill och koriander) efter behov
Flingsalt
Double Fraiche 48% eller Kefirfløde 30%

Receptet är skrivet av Bar Bulot från Göteborg.

Tillagning

Frasvåffla

  1. Blanda allt det torra med bubbelvatten.
  2. Vispa grädde och socker till styva toppar.
  3. Montera grädden i det torra i tre omgångar och avsluta med svalt smör – använd endast slickepott.
  4. Hetta upp våffeljärnet. Grädda tills våfflorna är vackert gyllene.

Malaolja

  1. Mixa sichuanpeppar och blanda med chiliflingor. Rosta blandningen hastigt i en torr panna på medelvärme tills dofterna frigörs men utan att det bränns. Lägg över i en bunke.
  2. Hetta upp oljan till cirka 180 °C och häll den sedan över chiliblandningen. Rör om och tillsätt ingefära, socker, msg och salt.
  3. Avsluta med att vända ned den färdigrostade löken och vitlöken.
  4. Låt gärna stå ett minst dygn för fördjupad smak.

Majonnäs

  1. Vispa äggulor, dijonsenap och vinäger i en bunke tills allt har gått samman.
  2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning så att en emulsion bildas och majonnäsen tjocknar. Smaka av med salt och justera konsistensen med några droppar kallt vatten om den blir för tjock. 

Picklade senapsfrön

  1. Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull.
  2. Tillsätt senapsfröna och låt sjuda försiktigt tills fröna sväller upp och blir mjuka, 15–20 minuter.
  3. Förvara i kyl.

Brynt smör

  1. Smält smör i en kastrull på medelvärme och vispa det hela tiden medan det bryns. När det doftar nötigt och färgen blir gyllenbrun är det klart.

Vid servering

  1. Blanda malt nötinnanlår med majonnäs och malaolja, smaka av med salt.
  2. Lägg ett våffelhjärta på en tallrik och tartarblandningen ovanpå.
  3. Toppa rikligt med blandade färska örter, framförallt dill och koriander. Lägg ytterligare ett våffelhjärta överst och pensla det med brynt smör. Avsluta med flingsalt.
  4. Servera med Double Fraiche eller Kefirfløde och picklade senapsfrön.

Kockens tips

Malaoljan som blir över kan användas till många olika rätter för att ge hetta och djupare smak. Man kan använda den som smaksättare för grönsaker, majonnäs eller som ett tillbehör till många olika rätter.


Äldre inlägg