
Tid: 20 min.
Ingredienser
* Mogen kefir är helt enkelt kefir som fått stå tillräckligt länge för att bli lite syrligare och tjockare än färsk kefir. Har man egna kefirgryn kan man låta det stå en extra dag i rumstemperatur för att mogna. Köper man färdig kefir vet man inte hur mogen den är, men ma läta den stå framme i rumstemperatur för att få den fylligare och mer mogen innan man gör smöret.
Tillagning
- Vispa kefir och grädde i en buke tills det separerar til kärnmjölk och smörklumper
- Sila av kärnmjölken och sköljsmöret under iskallt vatten tills vattnet är klart
- Arbeta in fint salt och flingsalt efter smak
- Forma smöret och förvara i kylskåp
Tips från kocken:
Låt gärna kefir och grädde bli rumsvarmt innan du börjar. Då går det mycket snabbare att kärna smöret. Sedan ska man gärna skölja smöret i riktigt
kallt isvatten. Det kalla vattnet gör det lättare att få ut den sista kärnmjölken, vilket gör att smöret blir fräschare och håller bättre.