Moussetårta med mjölkchoklad, kaffe och hasselnötter

Mängd: 6-8 personer

Ingredienser

Utrustning: Rund utstickare/pajring (Ø 18 + 15 cm), Silikomart 'Decor

Rund silikonform (Ø 17,5 cm), 2 perforerade bakplåtspapper.

Mördeg med kakao

120 g vetemjöl

15 g hasselnötsmjöl

15 g kakaopulver

50 g florsocker

75 g smör, kallt

1 tsk kaffebönor, finmalda

1 nypa salt

25 g äggulor

Hasselnötskrisp

10 g socker

10 g rostade hasselnötter, gärna från Piemonte

50 g mjuk nougat

20 g feuilletine (kan ersättas med krossade cornflakes)

½ tsk kaffebönor, finmalda

1 nypa salt

Mjölkchokladmousse med kaffe

1 gelatinblad

80 g Mælk 0,9%

20 g kaffebönor, hela

1 nypa salt

140 g mjölkchoklad (ca 40%)

140 g Fløde 48%

Glasyr

3 gelatinblad

75 g mjölkchoklad (ca 40%)

25 g Fløde 48%

50 g vatten

75 g socker

75 g glukossirap

½ tsk kaffebönor, finmalda

Garnering

små cirklar av mjölkchoklad

halverade hasselnötter

ätbart guldglitter

ätbart bladguld

 

Gör så har

Kakaosmördeg

  1. Blanda vetemjöl, hasselnötsmjöl, kakaopulver, florsocker, smör, kaffebönor och salt i en matberedare och mixa snabbt.
  2. Tillsätt äggulorna till degen.
  3. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper till 2 mm tjocklek och låt den vila i kylskåp i minst 1 timme.
  4. Skär ut en stor cirkel (Ø 18 cm) av degen och baka den i 10-15 minuter i 175˚ tills den är genomgräddad.

Jämn bakning

Jag bakar min kakaobotten mellan två perforerade silikonmattor. Det ger en jämn bakning och ett vackert mönster.

Hasselnötskrisp

  1. Smält försiktigt sockret i en tjockbottnad kastrull tills den blir till en gyllene karamell, ta då av den från plattan och rör ner hasselnötterna.
  2. Häll ut de karamelliserade nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
  3. Hacka fint.
  4. Smält nougaten över ett vattenbad och ta sedan bort skålen från värmen.
  5. Rör i de finhackade hasselnötterna, feuilletine, kaffebönor och salt. Krydda efter smak.
  6. Rulla hasselnötskrispet tunt mellan två bakplåtspapper till 4 mm och ställ in i frysen i ca 5 minuter.
  7. Skär ut en rund cirkel med hjälp en varm tårtring (Ø 15 cm) och ställ sedan tillbaka den i frysen.

Alternativ til feuilletine

Den krispiga feuilletinen kan ersättas med krossade cornflakes.

Mjölkchokladmousse med kaffe

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm mjölk, kaffebönor och salt till ca 70˚ i en kastrull. Ställ sedan av kastrullen från värmen.
  3. Låt kaffebönorna dra i mjölken i ca 15 minuter och sila sedan av dem.
  4. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad och ta bort skålen från värmen.
  5. Koka upp kaffemjölken och ta bort kastrullen från värmen.
  6. Krama lätt ur vattnet från gelatinet och rör ner det i den varma mjölken.
  7. Häll mjölken över chokladen samtidigt som du rör om. Fortsätt att röra tills blandningen går ihop.
  8. Stavmixa och låt den svalna till cirka 35-37˚.
  9. Vispa grädden till ett mycket luftigt skum. Grädde 48% fortsätter sätta sig även efter att du har slutat vispa, så sluta vispa så fort det blir spår efter vispen i grädden.
  10. Vänd först ner lite av skummet i chokladen och sedan vänder du försiktigt ner resten.
  11. Fördela moussen jämnt i en rund silikonform (Ø 17,5 cm) och pressa ner hasselnötskrossen.
  12. Ställ in moussen i frysen över natten.

Silikonformen

Den som används här heter ”Decor Round” och kommer från Silikomart. Den kan naturligtvis  bytas ut mot andra runda silikonformar.

Glasyr

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Finhacka chokladen och lägg den i enbunke.
  3. Koka upp grädde, vatten, socker och glukossirap och ta kastrullen från värmen direkt när det börjar bubbla.
  4. Vrid ur gelatinet och rör ner det i den varma grädden.
  5. Häll grädden över chokladen och rör om. Tillsätt de finmalda kaffebönorna och stavmixa till en glasyr.
  6. Täck ytan med plastfolie och låt glasyren svalna till ca 35˚.
  7. Lägg den frysta moussen på ett perforerat ugnsgaller  (med ett fat under), och häll över den cirka 35˚ kalla glasyren.
  8. Skrapa bort överflödig glasyr från kakans botten med en palettkniv.
  9. Placera chokladbotten på ett tårtfat och flytta försiktigt över den glaserade moussen på den.
  10. Förvara tårtan i kylen fram till servering.

Spegelblank glasyr

Sätt ner stavmixern snett i glasyren, räta sedan upp den och starta igång den. På så sätt undviker du luftbubblor.

Dekoration

  1. Dekorera tårtan med chokladcirklar av tempererad mjölkchoklad, halverade hasselnötter och ätbart bladguld. Görs bäst strax före servering.

Äldre inlägg