10 portioner ● Förberedelse 90 min + tillagning 1-1,5 t
Ingredienser
2,3 liter Årstidmjölk
25 g majsstärkelse
20g löpe
5 ägg
250g socker
500g Loke
100g sötmandel, skalad
1 st bittermandel, fint riven
500g Grädde 48%
Till servering
Sylt
Du behöver också
Silduk
Rivjärn
Små formar eller en stor form 30x30x6 cm
Den bakade ostkakan är en sann klassiker och finns på många håll i landet i en uppsjö lokala varianter. Gemensamt är att de görs med helt nygjord ostmassa som bakas. Resultatet är en smakrik dessert i den mindre söta kategorin. Serveras bäst med sylt och vispad grädde.
I vår version av klassikern har vi haft den Småländska ostkakan som förlaga med dess tillsatser av söta och bittra mandlar som ger en spröd textur och rik smak. För att intensifiera smaken ytterligare smaksätter vi också med färskosten Loke, som ger extra djup och syra till kakan.
Gör så här
- Värm mjölken försiktigt till 35°C.
- Tillsätt löpe och majsstärkelse under vispning.
- Låt mjölken bli 37°C och ta av ifrån värmen.
- Låt stå i ca 10 minuter tills vasslen har separerat och ostmassan har fått en puddingliknande konsistens.
- Dra igenom några gånger med vispen för att bryta upp ostmassan i mindre bitar.
- Häll över i en silduk och låt rinna av i minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa ägg, socker och Loke till en jämn smet.
- Hacka den skalade sötmandeln fint och riv bittermandeln fint. Tillsätt mandel och bittermandel till äggsmeten.
- Krama ur den avrunna ostmassan och tillsätt till äggsmeten.
- Lättvispa grädden och vänd ner i smeten.
- Häll upp i smorda formar och grädda i små formar cirka 1 timme eller en stor form i cirka 1,5 timmar tills kakan har satt sig.
Servera med sylt och Grädde 48%.