Ingredienser
Den ”nästan perfekta” pizzadegen
2 pizzabottnar ● Tillagning: 30 minuter, Tid att vila: Minst 24 timmar
200 g ljummet vatten
50 g surdeg
153 g durumvetemjöl
153 g vetemjöl Tipo 00
8 g finsalt
4 g rapsolja
Pizza med Gammel Knas Creme och potatis
2 pizzabottnar ●Förberedelser: 30 minuter, Tillagning: 10 minuter
1 sats av ”Den "nästan perfekta" pizzadegen”
200 g sparrispotatis
150 g Gammel Knas Creme (Rumstemperera Gammel Knas Creme genom att ta ut den ur kylen i god tid eller värm försiktigt i mikrovågsugn. På så sätt blir osten enkel att stryka ut.)
1 rosmarinkvist
1 msk brynt smör
Salt och peppar
Tillagning
Den ”nästan perfekta” pizzadegen
- Rör samman vatten och surdeg och tillsätt till de övriga ingredienserna. Låt vila 10 minuter.
- Arbeta till en homogen deg och dela den i två bitar.
- Forma de två degbitarna till bollar och förvara i kylen minst 24 timmar, gärna 72 timmar.
Pizza med Gammel Knas Creme och potatis
Gammel Knas och potatis blir till en syndigt god version av den klassiska varianten med mascarpone, dock med mer smakdjup av den parfymerade rosmarinen. Använd baksten för bästa resultat, men det går att baka pizzan även utan baksten.
- Sätt ugnen på högsta värme och ställ in en baksten längst ner.
- Skär potatisen i millimetertunna skivor.
- Hetta upp smör och rosmarin i en stekpanna, lägg i potatisskivorna och stek på svag värme tills de nästan är mjuka. Krydda med salt och peppar.
- Platta ut pizzadegarna, stryk ut Gammel Knas Creme och fördela hälften vardera av potatisskivorna jämnt över pizzabottnarna.
- Grädda på bakstenen cirka 10 minuter, tills pizzorna är spröda och fått fin färg.
- Krydda med extra svartpeppar.