Sort Himmel, tomat, persika och vanilj

4 portioner Tilberedning: 1 time - tid i alt: 6 timer

Ingredienser

200 g Sort Himmel

1 vaniljstång

2 dl neutral olja

1 persika

500 g plommontomater

1 citron

600 g små körsbärstomater på kvist

1 dl ättika

1 dl vatten

100 g + 20 g strösocker

Färsk grekisk basilika

Pressad citronsaft

Salt

Tillagning

Lägg plommontomaterna i en blender och mixa dem 1 minut på full styrka. Sila dem genom en mycket fin sil (kaffefilter, silduk eller liknande). Det ska bli ett klart tomatvatten, som smakas av med salt, socker och citronsaft.

Skär 200 g av körsbärstomaterna på mitten, lägg dem på en bakplåt med snittytan uppåt, strö över salt och socker, ugnsbaka i 3 timmar på 60–70 grader.

Häll oljan i en liten gryta, dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och lägg stång och frön i oljan. Värm vaniljoljan till ca 70 grader i 2 timmar (den får inte koka). Sila sedan av den.

Lägg 100 g socker, ättika och vatten i en kastrull och koka upp. Ställ undan lagen till senare.

Skär ett litet snitt i toppen av 200 g körsbärstomater. Förväll dem i kokande vatten ca 15–20 sekunder. Skölj tomaterna i rikligt med rinnande kallt vatten och pilla bort skalet. Lägg dem i syltlagen när de är svala nog att hantera.

Skär persikan i tunna bågar. Skär resten av körsbärstomaterna i skivor.

Nörderier
För en prydligare anrättning med jämnt fördelad ost: Skär osten i mindre bitar, lägg dem i frysen och låt dem ligga tills de är helt frysta (8 timmar eller mer). Strax före servering, lägg den frysta osten i en matberedare med kniv och kör till ett risliknande strössel, som strös över tallriken.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg