Havguspajen

8 portioner 1 t. 30 min.

Ingredienser

Pajdeg

125 g Saltat Smör
215 g vetemjöl
3 g salt
15 g vatten

Fyllning

330 g Havgus 12
350 g Grädde 48%
3 ägg
3 g salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200˚ varmluft. Skär det kalla smöret i stora tärningar och lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med vetemjöl och salt. Mixa ca 30 sekunder med full styrka, tillsätt sedan vatten och mixa ytterligare 30 sekunder.
  2. Lägg degen i formen, tryck ut den jämnt och ända upp till kanten. Ställ den i kylen 15 min.
  3. Riv osten på den fina sidan av rivjärnet ner i en skål.
  4. Ta ut pajbottnen och nagga den med en gaffel 10–12 gånger. Förgrädda den 10 min.
  5. Medan pajbottnen gräddas, blanda samman grädde och ägg, smaka av med salt och häll smeten över den rivna osten. Rör om, häll över allt i den förgräddade pajbottnen och grädda ytterligare 25–27 min på näst nedersta falsen i ugnen. Den får inte gräddas för länge utan är klar när den ”stannat” och inte flyter när du skakar pajen. Oroa dig inte för att pajen fått lite mer färg än brukligt, den tjocka grädden karamelliserar snabbare än vanlig grädde.
  6. Låt pajen svalna 15–20 min, servera ljummen.

Tips från kocken

För att få en riktigt fin ostpaj som smakar så mycket ost och så lite deg som möjligt ska du istället för att trycka ut degen i formen göra följande:

Torka av arbetsbänken med en våt trasa och rulla ut ungefär 40 x 40 cm plastfolie. Lägg pajdegen ovanpå och tryck ut den i en stor sammanhängande tjock pannkaka. Rulla ut plastfolie över, i samma storlek som den i botten. Kavla ut degen mellan foliearken med en brödkavel så den blir ca 1 cm tjock, eller något större än formen. Dra av det översta lagret folie och lyft den utrullade degen med hjälp av den nedre plastfilmen. Vänd degen upp och ner och placera den över pajformen. Tryck ner degen i kanterna medan du håller upp filmen så att du lättare kan få degen hela vägen ner i kanten, det får inte vara luft mellan form och deg. Ta bort plastfolien. Nu ska degen hänga över kanten av formen. Rulla kaveln över formen så att degen skärs av fint.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out


Äldre inlägg Nyare inlägg