1 portion ● Förberedelsestid: 15 min., Tillagningstid: 15 min.
Ingredienser
80 g Havgus 12
4 äggula
3 dl smakneutral olja
1 tsk senap
1 tsk äppelcidervinägare
Salt
Peppar
En fylligare variant av majonnäs med grillad Havgus 12. Majonnäs kan användas till det mesta; tillsammans med grönsaker, bröd eller som inslag i salta rätter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skär Havgus i ca. ½ cm tjocka skivor. Viktigt att de är lika tjocka så att de bakas jämnt i ugnen.
- Lägg Havgusskivorna på bakplåtspapper och grädda dem i ugnen 8–12 minuter. Håll ett öga på dem undertiden. Osten ska få färg och börja svälla. Havgusen ska grillas krispig som ett chips.
- Låt osten svalna på galler. Gör majonnäsen under tiden.
- Vispa ihop äggulor, senap, vinäger samt lite salt och peppar i en skål.
- Fortsätt vispa och häll oljan i en tunn stråle i blandningen.
- När majonnäsen har tjocknat, krydda med salt och peppar.
- Bryt den krispiga, avsvalnade Havgusen i mindre bitar och kör den i en matberedare eller i en minihackare tills den blir till granulat. Det är viktigt att den inte blir likt damm, för att undvika att den färdiga majonnäsen får en underlig konsistens.
- Vänd ner den granulerade Havgusen i majonnäsen och häll sedan majonnäsen i en spritspåse, vilket gör den lätt att dosera.
Tips frän kocken
Låt majonnäsen ligga i kylskåp och dra i upp till två dagar. Då hinner den bakade Havgusen smälta in i majonnäsen ordentligt och intensifiera smaken.