8 portioner ● Förberedelsestid: 3 t., Tillagningstid: 1 t.
Ingredienser
Kexbotten
100 g kex, t.ex. digestive
10 g socker
20 g Hasselnötter, Piemonte
5 g kakaopulver
1 nypa salt
50 g Saltat Smör, smält
Cheesecake
130 g Loke
120 g grekisk yoghurt, 10%
50 g florsocker
60 g Grädde 48% (1)
120 g mörk choklad, ca. 60% (1)
60 g Grädde 48% (2)
60 g Grädde 48% (3), lättvispad
Chokladganache
40 g mörk choklad, ca. 60% (2)
50 g Grädde 48% (4)
Till garnering
Utrustning
Tårtring Ø 14-16 cm
Tårtplast
Den här cheesecaken är varken bakad eller innehåller gelatin – den är i själva verket en lyckosam kombination av en cheesecake och en chokladmousse. Resultatet blir en luftig mousse som smälter på tungan och som har en härlig hint av cheesecake tack vare syran i Loke.
Tillagning
- Mixa kex, socker, hasselnötter, salt och kakaopulver till ett fint damm i en mixer. Tillsätt det smälta smöret och mixa tills kexmassan har en konsistens av fuktig sand.
- Täck kakringen med tårtplast och placera den på en bit bakplåtspapper på en plan skärbräda. Tryck kakmassan platt i botten av formen och ställ in den i kylen medan du gör moussen.
- Rör ihop Loke, yoghurt och Grädde 48% (1) (alla med fördel rumstempererade).
- Smält choklad (1) och varm Grädde 48% (2) och rör ihop till en jämn ganache. Vänd ner chokladganachen i ostblandningen och vänd sedan ner den lättvispade Grädde 48% (3). Häll ostmassan i formen ovanpå kexbotten. Knacka formen lätt i bordet ett par gånger och jämna eventuellt till ovansidan med en stekspade. Ställ kakan kallt.
- Smält choklad (2) och varm Grädde 48% (4) till precis under kokpunkten och rör ihop. Rör tills ganachen är blank och jämn och häll den ovanpå den kalla chokladcheesecaken. Låt kakan vila övertäckt i kylen i minst 3 timmar och servera med halverade hasselnötter på toppen.