Gräddkarameller med Saltat Smör och rosmarin

15-20 stycken 2 t.

Ingredienser

75 g Saltat Smör

200 g Grädde 48%

150 g socker

150 g ljus sirap

2 stora kvistar rosmarin

Flingsalt

Utrustning

Bakform 16x16 cm

Tillagning

1. Smörj en form på 16x16 cm med smör.

2. Hacka lite av rosmarinen fint och lägg åt sidan.

3. Värm upp grädden till fingervarmt tillsammans med resten av rosmarinen i en kastrull. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt svalna. Låt blandningen dra i minst 1 timme. Fiska upp rosmarinkvisten ut grädden.

4. Sjud upp grädde och smör och ta sedan bort från värmen.

5. Smält under tiden sirap och socker i en tjockbottnad kastrull på låg värme tills sockret nästan är upplöst. Höj värmen och koka sockret tills det når 155°.

6. Häll gräddblandningen i 2-3 omgångar i det varma sockret. Vispa ordentligt mellan varje gång för att undvika klumpar i karamellen.

7. Koka gräddkaramellen till 128° under konstant omrörning. 

8. Häll den kokta karamellblandningen i formen och låt den svalna i rumstemperatur i 30 minuter. Strö över hackad rosmarin och flingsalt och skär karamellen i lagom stora bitar. Förvara karamellen i en lufttät behållare i kylen fram till servering.


Äldre inlägg Nyare inlägg