Kaka på morot, ostglaze på Guldklimp och rönnbärsgelé

4-6 portioner Förberedelsestid: 1 t., Tillagningstid: 1 t.

Ingredienser

Kaka

1,5 dl olivolja
200 g socker
2 ägg, vispade
125 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (släcka med ½ tsk vinäger)
1 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
½ tsk havssalt
250 g rivna morötter

Fyld

2 dl florsocker
1 dl mjölk
75 g Guldklimp
2 dl creme fraiche
½ dl rapsolja
Zest från ½ citron

Rönnbärgelé

½ kg rönnbär
2,5 dl vatten
½ kg syltsocker
Några rosépepparkorn (valfritt)

Utstyr

En fyrkantig form 24x24 cm eller en springform 30 cm

En fin balans mellan sötma, beska och krämighet möts och rundas av med en fräsch syra från glazen. Ett bra sätt att använda höstens rotfrukter och bär på.

Tillagning

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 C.
  2. Lägg olivolja, socker och ägg i en bunke och rör om tills allt blandats väl.
  3. Blanda mjölet med övriga torra ingredienser i en annan bunke.
  4. Häll äggsmeten i mjölmixen och blanda till en slät smet. Tillsätt de rivna morötterna.
  5. Häll upp i form och grädda i ugnen 1 timme och låt svalna i formen.

Glaze

  1. Smula osten.
  2. Värm mjölken och lägg i osten. När osten smält mixa med stavmixer tills blandningen är slät, låt svalna.
  3. I medelstor skål, vispa florsocker och crème fraiche luftigt och häll i ostmassan. Blanda och vispa in oljan droppvis.
  4. Rör ner zest och ställ kallt i 10 minuter.

Gelé

  1. Rensa och skölj bären omsorgsfullt.
  2. Häll bären i kokande vatten och låt dem småkoka cirka 20 minuter tills de mjuknar och faller sönder.
  3. Sila ner saften i en kastrull. Häll i syltsocker och koka blandningen 10 minuter.
  4. Smaksätt gelén med ett uns av rosépeppar efter kokning. Rosépepparn görs bäst när man gnuggar ihop den utan att krossa den för mycket.
  5. Häll gelén i rena glasburkar och förvara dem svalt.

Servering

  1. Skiva kakan i önskad storlek. Spritza eller bred på glazen och ringla över gelén. Kakan kan med fördel förberedas kvällen innan för att bli ännu saftigare.

Tips från kocken
Frys ner rönnbären över natten innan du lagar gelén – nedfrysningen gör bären sötare. Kakan kan med fördel smaksättas efter smak, mindre socker och lite mer syra om önskas i form av några droppar citron. Kanske lite chili om man älskar hetta. Känn dig fram och glöm ej balansen i rätten.


Äldre inlägg Nyare inlägg