Smördegssnurror med Gammel Knas

16-18 stycken  Förberedelsestid: 60 min., Tillagningstid: 20 min.

Ingredienser

150 g Unika Saltat Smör

75 g Unika Gammel Knas

200 g vetemjöl

110 g kallt vatten

1 ägg, till pensling

Tillagning

1. Frys smöret och osten i minst 3 timmar.

 2. Riv det frysta smöret och därefter osten på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda mjöl, rivet smör och 50 g riven Gammel Knas i en bunke och rör om lätt så att osten och smöret täcks av mjöl.

 3. Gör en liten grop i mitten av mjölblandningen i bunken och häll det kalla vattnet i fördjupningen. Hacka ihop blandningen till en grov deg med en degskrapa eller rör försiktigt ihop den. Undvik att överarbeta degen, det ska fortfarande finnas synliga ost- och smörklumpar i den.

4. Montera ihop degen genom att försiktigt trycka ihop den. Slå in degen så att den blir lufttätt och ställ i kylen i minst en halvtimme.

5. Ta ut degen ur kylen. Strö ett tunt lager mjöl på arbetsbänken. Forma degen till en fyrkant och kavla ut den till 1 cm tjocklek (ca 35 x 20 cm).

 6. Vik nu degen över sig själv genom att vika den övre tredjedelen över den undre tredjedelen och sedan den undre tredjedelen ovanpå de två andra lagren. Kyl degen i 10 minuter.

7. Vänd degen ett kvarts varv och rulla ut den till 1 cm tjocklek (ca 35 x 20 cm), strö vid behov över mer mjöl. Vik degen över sig själv igen i tre lager. Kyl degen i kylskåpet i ca 10 minuter.

8. Vänd degen ett kvarts varv och rulla ut den till 1 cm tjocklek (ca 35 x 20 cm). Strö de sista 25 g riven Gammel Knas på de nedersta två tredjedelarna av degen och vik degen över sig själv i tre lager. Lägg degen i kylskåp i ca 10 minuter.

 9. Vänd degen ett kvarts varv och rulla den till 1 cm tjocklek (ca 35 x 20 cm). Skär degen i 2 cm tjocka remsor på kortsidan. Pensla över- och undersidan av remsorna med uppvispat ägg, snurra dem runt sig själva och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

 10. Grädda i ugnen på 180° (vanlig värme) i ca 20 minuter tills de är gyllene och genomgräddade. Låt dem svalna på en plåt och servera dem varma eller frys in dem nygräddade och värm dem i ugnen 1-2 minuter före servering.


Äldre inlägg Nyare inlägg