Sockerkaka med brynt smör, blåbär och Den Hvide Dame

4 portioner Förberedelsestid: 2 t., Tillagningstid: 1 t.

Ingredienser

Sockerkaka

150 g Saltat Smör

100 g 
Årstidsmjölk

2 st ägg


180 g strösocker

3 dl vetemjöl

10 g vaniljsocker

10 g bakpulver

Rårörda blåbär

3 dl blåbär

135 g strösocker

40 g 
fänkålspollen

Den Hvide Dame kräm

500 g Årstidsmjölk

4 st äggulor

100 g 
strösocker

200 g Den 
Hvide Dame

72 g 
majsstärkelse

10 g 
salt

½ citron

Den Hvide Dame är en vitmögelost med lite fetare karaktär som ger en rund, elegant smak. Den här desserten kan enkelt förberedas i god tid innan gästerna kommer.

Tillagning

Sockerkaka

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Smörj en avlång form, 1 liter.
 3. Bryn smöret i kastrull på medelvärme. Häll över ½ dl i en separat skål för att spara till pensling vid servering. 
Tillsätt mjölken till det brynta smöret i kastrullen. 

 4. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver separat och vänd ner i sockersmeten. Häll sedan i smörblandningen.
 5. Häll smeten i formen, grädda i mitten av ugnen, cirka 35 min. Testa om sockerkakan är färdig med en sticka. Lägg upp kakan på galler och låt svalna med formen kvar.

Rårörda blåbär

 1. Koka upp hälften av blåbären med socker.
 2. När bären kokat upp häll i fänkålspollen och resterande blåbär. Rör om och låt svalna.

Den Hvide Dame kräm

 1. Värm mjölken på medelhög värme i kastrull tills den börjar koka. Ta kastrullen från värmen och tillsätt Den Hvide Dame, mixa och låt dra i mjölken i  5–10 minuter.
 2. 

I en separat skål vispar du äggulorna tillsammans med socker tills blandningen blir ljus och pösig.

Tillsätt majsstärkelse till ägg- och sockerblandningen. Vispa ordentligt tills allt är väl blandat och det inte finns några klumpar kvar.
 3. 

Häll den varma mjölken långsamt över ägg- och sockerblandningen samtidigt som du vispar kontinuerligt för att undvika att äggulorna koagulerar. Detta är en viktig process för att få en slät kräm.


 4. Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm på medelhög värme. Fortsätt att vispa hela tiden för att förhindra att krämen bränner eller bildar klumpar. Krämen kommer att börja tjockna och bubbla, var försiktig och fortsätt vispa tills den når en krämig och slät konsistens. När krämen har tjocknat, ta bort kastrullen från värmen.
 5. Sila krämen genom en finmaskig sil för att ta bort eventuella koagulerade bitar. Häll den silade krämen i en skål eller liten plåt och täck ytan med plastfolie. Låt folien nudda vid krämen för att förhindra att en hinna bildas. Kyl krämen i kylskåpet i minst 1 timme, ta ut, pressa över juice från en halv citron och vispa fluffig. Lägg i en spritspåse och spara till servering. 

Vid servering
Skär upp sockerkakan i skivor, pensla skivorna med brynt smör. Lägg upp på tallrik och addera rikligt med blåbär. Spritsa Den Hvide Dame-krämen. Servera direkt.


Tips från kocken
Om det inte finns tillgång till färska blåbär, var inte rädd att testa andra bär i säsong. Det går också bra med frysta bär. Sockerkaka, rårörda blåbär och ostkräm går att förbereda och förvara i kyl till servering.


Äldre inlägg Nyare inlägg