4 portioner ● Förberedelsestid: 30 min., Tillagningstid: 15 min.
Ingredienser
8 skivor briocheformbröd
8 tjocka skivor Kry
200 g tunt skivad rökt skinka
Saltat Smör, rumstempererat
4 msk grovkornig dijonsenap
350 g varm mornaysås
4 ekologiska ägg
Salt
Svartpeppar
Mornaysås
1 liter Årstidsmjölk
65 g Saltat Smör
65 g vetemjöl
350 g riven Havgus 12
Salt
Tillagning
Mornaysås
- Värm mjölken i en kastrull.
- I en annan kastrull, smält smöret och vispa i vetemjölet.
- Tillaga mjölet och och smöret under omrörning på medelvärme i ca 5 min, tills det doftar rostat bröd och massan börjar anta en lätt blond nyans.
- Låt alltsammans sjuda i 15 minuter.
- Ta av från värmen och vispa genast i osten.
- Om osten inte smälter helt går det bra att försiktigt vispa över värme, men uppkok bör undvikas då det kan ge såsen en grynig konsistens.
Croque Madame
- Bred 1 msk senap på fyra av brödskivorna.
- Lägg på en skiva ost, följt av skinka och ytterligare en skiva ost.
- Lägg på resterande brödskivor som ett lock och bred båda yttersidorna av sandwichen med smör.
- Grilla i smörgåsgrill eller stek vardera sida på medelvärme i en stekpanna tills de är gyllenbruna och osten har börjat smälta.
- Stek under tiden äggen i rikligt med smör på medelvärme tills vitan har satt sig men gulan fortfarande är rinnig, krydda med salt och svartpeppar.
- Lägg de grillade smörgåsarna på tallrikar och skeda över Mornaysåsen.
- Toppa smörgåsarna med de stekta äggen och servera.