Briocheformbröd

2 formbröd  Förberedelsestid: 5 t., Tillagningstid: 45 min.

Ingredienser

Fördeg

130 g vetemjöl
235 g Årstidsmjölk, 32-38°C
40 g jäst

Deg

400 g ägg
20 g salt
40 g socker
870 g mjöl
240 g Saltat Smör, rumstempererat

Rumstempererat smör för smörjning
Ägg till pensling

Tillagning

  1. Blanda mjöl, mjölk och jäst till en jämn smet.
  2. Täck över och låt stå i 30-45 min tills den är ordentligt bubblig.
  3. Tillsätt ägg, socker och salt till fördegen och kör med flatblandaren i en köksmaskin till en slät massa, ca 10 sekunder.
  4. Tillsätt resterande mjöl och blanda tills inget av mjölet är torrt och låt vila i 5 minuter.
  5. Byt flatblandaren mot degkroken.
  6. Tillsätt smöret, allt på en gång, och blanda på medelhastighet tills degen har tagit upp allt smör.
  7. Knåda på låg hastighet i 7-10 minuter tills degen släpper från skålens botten.
  8. Täck över degen och låt jäsa i 1,5-2 timmar eller tills den har dubblat i storlek (alternativt plast den och låt jäsa i kyl över natten).
  9. Smörj två brödformar noggrant med rumstempererat smör.
  10. Dela upp degen i två lika delar och platta ut till två rektanglar aningen mindre breda än brödformarna, vik in kanterna om nödvändigt för att få raka kanter.
  11. Rulla in båda långsidorna mot varandra så att de möts i mitten och degen har fått en stockliknande form.
  12. Lägg degen i formarna med ”sömmsidan” nedåt.
  13. Täck över och låt jäsa tills de nästan fyllt upp hela formen, ca 2 timmar.
  14. Värm ugnen till 180°C.
  15. Pensla bröden med uppvispat ägg och baka i 35-45 min, eller tills bröden har fått en gyllenbrun färg och har minst 88°C i innertemperatur.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg