2 formbröd ● Förberedelsestid: 5 t., Tillagningstid: 45 min.
Ingredienser
Fördeg
130 g vetemjöl
235 g Årstidsmjölk, 32-38°C
40 g jäst
Deg
400 g ägg
20 g salt
40 g socker
870 g mjöl
240 g Saltat Smör, rumstempererat
Rumstempererat smör för smörjning
Ägg till pensling
Tillagning
- Blanda mjöl, mjölk och jäst till en jämn smet.
- Täck över och låt stå i 30-45 min tills den är ordentligt bubblig.
- Tillsätt ägg, socker och salt till fördegen och kör med flatblandaren i en köksmaskin till en slät massa, ca 10 sekunder.
- Tillsätt resterande mjöl och blanda tills inget av mjölet är torrt och låt vila i 5 minuter.
- Byt flatblandaren mot degkroken.
- Tillsätt smöret, allt på en gång, och blanda på medelhastighet tills degen har tagit upp allt smör.
- Knåda på låg hastighet i 7-10 minuter tills degen släpper från skålens botten.
- Täck över degen och låt jäsa i 1,5-2 timmar eller tills den har dubblat i storlek (alternativt plast den och låt jäsa i kyl över natten).
- Smörj två brödformar noggrant med rumstempererat smör.
- Dela upp degen i två lika delar och platta ut till två rektanglar aningen mindre breda än brödformarna, vik in kanterna om nödvändigt för att få raka kanter.
- Rulla in båda långsidorna mot varandra så att de möts i mitten och degen har fått en stockliknande form.
- Lägg degen i formarna med ”sömmsidan” nedåt.
- Täck över och låt jäsa tills de nästan fyllt upp hela formen, ca 2 timmar.
- Värm ugnen till 180°C.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och baka i 35-45 min, eller tills bröden har fått en gyllenbrun färg och har minst 88°C i innertemperatur.