10 portioner / 1 limpa ● Förberedelsetid: 30 min., tillagningstid: 25-35 min.
Ingredienser
4 mogna bananer
75 g mjukt Saltat Smör
70 g rörsocker (eller liknande t.ex. kokossocker)
1 vaniljstång
150 g vetemjöl
1 tsk. bikarbonat
4 ägg
Ett smakrikt och enkelt bakverk, och ett läckert tillskott till helgens frukost. När brödet inte är nybakat kan det serveras nyrostat med tjockt lager smör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Spara skalet.
- Vispa smör, socker och vaniljfrön till en fluffig massa.
- Vispa i äggen, ett i taget.
- Mosa bananerna och rör sedan ner dem i massan.
- Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner blandningen i massan.
- Lägg degen i en rågbrödsform, klädd med bakplåtspapper eller smord med smör.
- Lägg den delade vaniljstången på längden i mitten av formen.
- Sätt in formen i ugnen på 200 grader och grädda i 25–35 minuter.
- Gör ett provstick med en köttnål för att se om brödet är genombakat.
- Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på en plåt.
- Vid servering: Skär och rosta en skiva av brödet per person. Det nyrostade bananbrödet serveras med en skiva saltat smör på toppen.
Tips från kocken:
Vaniljstången som läggs ovanpå brödet är inte bara till garnering. Det hjälper också till att kontrollera var brödet delar sig på ytan under gräddningen.