8 portioner ● Föreberedelsetid: 30 min., tillagningstid: 1t. 30 min.
Ingredienser
Pajbotten:
200 g vetemjöl
70 g grahamsmjöl
30 g malt
1 tsk salt
½ tsk krossad kardemumma
100 g Saltat Smör
30 g neutral olja
2 msk konjak
½ dl. kallt vatten
Fyllning:
400 g kryddig citronmarmelad
Maräng:
50 g vatten
150 g rörsocker
75 g glukos
100 g äggvita
25 g rörsocker
Kolakräm:
100 g Loke
50 g dulce de leche
Du behöver också:
Gasbrännare
Spritspåse
Nytolkning av den klassiska tarte au citron maringuée. Vi har lagt till en kryddig underton samt en syndig kola med färskost.
Tillagning
Pajbotten:
- Smula ner smör i mjölet och tillsätt olja.. Rör om tills det ser ut som riven ost, och kombinera sedan med konjak och kallt vatten till en jämn massa.
- Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Kavla ut degen och klä insidan av en pajform på 23 cm i diameter med den.
- Botten förbakas i 10 min.
- Bred citronmarmelad över botten och grädda ytterligare 10–15 min i 180 grader.
Maräng:
- Vatten, rörsocker och glukos kokas till 117 grader i en kastrull.
- Vispa äggvitan tillsammans med 25 g socker luftigt.
- Häll försiktigt sockerlagret i äggvitorna under kraftig vispning, när lagen är 117 grader.
- Vispa sockerlagen tills den når rumstemperatur och är seg i konsistensen
- Lägg den färdiga marängen i en spritspåse och förvara i rumstemperatur i väntan på servering.
Kolakräm med Loke:
- Rör ihop Loke och dulche de leche till en homogen massa och lägg i en spritspåse till servering.
Servering:
- Garnera pajen med marängen. Bränn den kort med gasbrännare tills den är gyllene.
- Spritsa kolakräm som toppar ovanpå marängen och servera omgående.