Citronpaj med Loke och kola

8 portioner Föreberedelsetid: 30 min., tillagningstid: 1t. 30 min.

Ingredienser

Pajbotten:

200 g vetemjöl
70 g grahamsmjöl
30 g malt
1 tsk salt
½ tsk krossad kardemumma
100 g saltat smör
30 g neutral olja
2 msk konjak
½ dl. kallt vatten

Fyllning:

400 g kryddig citronmarmelad

Maräng:

50 g vatten
150 g rörsocker
75 g glukos
100 g äggvita
25 g rörsocker

Kolakräm:

100 g Loke
50 g dulce de leche

Du behöver också:

Gasbrännare
Spritspåse

Nytolkning av den klassiska tarte au citron maringuée. Vi har lagt till en kryddig underton samt en syndig kola med färskost.

Tillagning

Pajbotten:

  1. Smula ner smör och tillsätt olja i mjölet. Rör om tills det ser ut som riven ost, och kombinera med konjak och kallt vatten till en jämn massa.
  2. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Kavla ut degen och klä insidan av en pajform på 23 cm i diameter. med den.
  5. Botten förbakas i 10 min.
  6. Bred citronmarmelad över botten och grädda ytterligare 10–15 min i 180 grader.

Maräng:

  1. Vatten, rörsocker och glukos kokas till 117 grader i en kastrull.
  2. Vispa äggvitan tillsammans med 25 g socker lätt.
  3. Häll försiktigt sockerlagret i äggvitorna under kraftig vispning, när lagen är 117 grader.
  4. Vispa sockerlagen tills det når rumstemperatur och seg i konsistensen
  5. Lägg den färdiga marängen i en spritspåse och förvara i rumstemperatur i väntan på servering.

Kolakräm med Loke:

  1. Rör ihop Loke och dulche de leche till en homogen massa och lägg i en spritspåse till servering.

Servering:

  1. Garnera pajen med marängen. Bränn den kort med gasbrännare tills den är gyllene.
  2. Spritsa kolakräm som toppar ovanpå marängen och servera omgående.

Äldre inlägg Nyare inlägg