Citronpaj med Loke och kola

8 portioner Föreberedelsetid: 30 min., tillagningstid: 1t. 30 min.

Ingredienser

Pajbotten:

200 g vetemjöl
70 g grahamsmjöl
30 g malt
1 tsk salt
½ tsk krossad kardemumma
100 g Saltat Smör
30 g neutral olja
2 msk konjak
½ dl. kallt vatten

Fyllning:

400 g kryddig citronmarmelad

Maräng:

50 g vatten
150 g rörsocker
75 g glukos
100 g äggvita
25 g rörsocker

Kolakräm:

100 g Loke
50 g dulce de leche

Du behöver också:

Gasbrännare
Spritspåse

Nytolkning av den klassiska tarte au citron maringuée. Vi har lagt till en kryddig underton samt en syndig kola med färskost.

Tillagning

Pajbotten:

  1. Smula ner smör i mjölet och tillsätt olja.. Rör om tills det ser ut som riven ost, och kombinera sedan med konjak och kallt vatten till en jämn massa.
  2. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Kavla ut degen och klä insidan av en pajform på 23 cm i diameter med den.
  5. Botten förbakas i 10 min.
  6. Bred citronmarmelad över botten och grädda ytterligare 10–15 min i 180 grader.

Maräng:

  1. Vatten, rörsocker och glukos kokas till 117 grader i en kastrull.
  2. Vispa äggvitan tillsammans med 25 g socker luftigt.
  3. Häll försiktigt sockerlagret i äggvitorna under kraftig vispning, när lagen är 117 grader.
  4. Vispa sockerlagen tills den når rumstemperatur och är seg i konsistensen
  5. Lägg den färdiga marängen i en spritspåse och förvara i rumstemperatur i väntan på servering.

Kolakräm med Loke:

  1. Rör ihop Loke och dulche de leche till en homogen massa och lägg i en spritspåse till servering.

Servering:

  1. Garnera pajen med marängen. Bränn den kort med gasbrännare tills den är gyllene.
  2. Spritsa kolakräm som toppar ovanpå marängen och servera omgående.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg