
Mängd: 16 bitar
Ingredienser
Botten
120 g ingefärskakor (alt. digestivekex)
60 g smör
Ostmassa
2 gelatinblad
200 g Loke (rumstempererad)
75 g grädde (med fetthalt 48%) från Arla Unika
200 g grekisk yoghurt varav 10% bör vara rumstempererad
50 g ägg
100 g florsocker
Zestat skal från ¼ ekologisk citron
45 g citronsaft
Jordubbsgelé
200 g jordgubbspuré (mixade, silade bär)
50 g vatten
4 strimlor citronskal
25 g socker
1,4 g Agar (Texturas)
1,4 g Gellan (Texturas) finns att köpa på gourmetbutiker som till exempel Kitchenlab
OBS: Hittar du ingen agar eller gellan går det bra att byta ut ingredienserna mot 2 gelatinblad istället
Till garnering
Färska blad av citronverbena
Lyft din cheesecake till nya höjder med färskosten Loke – den tillför både syrlighet och friskhet som tar kakan till nästa nivå. Dekorera de utskurna bitarna med en gelé av sommarens röda bär för en riktig smakrik upplevelse.
Recept: Magasinet Lækkerier Foto: Rikke Westesen.
Tillagning
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
2. Klä insidan av anslagsringen med plastfolie och ställ den på en skärbräda med bakplåtspapper.
3. Krossa kexen till fina smulor, smält smöret och blanda samman. Fördela kexsmulorna på botten av kakformen och tryck ihop dem till ett jämnt lager.
4. Rör samman Loke och grädde till en jämn och slät smet. Blanda ner yoghurten.
5. Vispa ägg, florsocker och citronskal till en ljus och fluffig smet.
6. Värm citronsaften till den är ljummen, vrid ur vattnet ur gelatinet och smält det i citronsaften. Häll försiktigt citronsaften i äggblandningen i en tunn stråle under vispning.
7. Rör i en del av ostmassan i äggblandningen under försiktig vispning.
8. Vänd ner resten av äggblandningen i ostmassan.
9. Häll smeten i formen och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar.
10. Koka upp jordgubbspuré, citronskal och vatten i en kastrull. Fiska upp citronstrimlorna.
11. Blanda socker, agar och gellan och rör ner det i den varma jordgubbspurén. Mixa purén, ge den ett snabbt uppkok och häll upp den i en skål. Täck gelén med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Skär den kalla gelén i tärningar och mixa till en spritsbar gelé med en ren kaffekvarn. Häll över gelén i en spritspåse med rund tyll.
12. Lossa cheesecaken från anslagsringen och skär upp bitar på 4 x 4 cm. Spritsa klickar av jordgubbsgelé på toppen och garnera med citronverbena.
Tips från kocken:
Dekorera gärna tårtan med både jordgubbs- och hallongelé. Gör hallongelén precis som jordgubbsgelén ovan - byt bara ut jordgubbspurén mot hallonpuré i receptet.