
10 stycken ●
Förberedelse tid: 40 min Tillagning tid: 15 min
Ingredienser
Forberedelse
10 sufflékoppar, ca 15 cl
1dl ströbröd eller panko
1 tsk chilipeppar
Smör, tempererat till pensling
Pensel
Sufflésmet
220 g vit sparris, skalad och skuren i tärningar
125 g vatten
150 g grädde
30 g maizena, utblandad i vatten
100 g Guldklimp, riven, spara 25 g till toppingen vid gräddning
10 bitar Guldklimp skuren i sockerbits stora bitar
Maräng
120 g äggvita
3 tsk citronjuice
Sallad/servering
Grön sparris, bräserad
Våriga skott
Krispig silverlök
En kär klassiker från förr som borde få en renässans, ostsufflen på Guldklimp kan bli en cliffhanger på menyn som du dessutom enkelt kan variera efter säsong både i sufflé och tillbehör. En utmärkt för- eller mellanrätt.
Tillagning
Pensla sufflékoppar med smör.
Blanda samman de torra ingredienserna.
“Bröa” kopparna med ströbröd och chilipeppar, ställ kallt under tiden sufflésmeten förbereds.
Koka sparrisen mjuk i vattnet. Häll av vattnet och mixa sparrisen med grädden. Red av med salt och peppar.
Tillsätt den rivna osten, smaka upp den rejält, då den sedan späds av marängen.
Håll redningen varm tills marängen nedan är klar.
Vispa samman äggvita och citronjuice till en fast maräng. Tag en tredjedel av marängen och vänd ner i den varma ostmassan, gör sedan tvärtom och vänd ihop suffle smeten till en jämn krämig smet.
Spritsa upp till hälften i sufflékopparna, lägg ner en ostbit i mitten och fyll upp med mer smet hela vägen upp. Strö på lite av den rivna osten. Om sufflé gjorts i förväg kan den förvaras i frysen innan det är dags att grädda den.
Baka av på 190 C i ca 10 minuter. Om sufflén varit frysen, baka ca 15 minuter i 180°.
Till servering:
Servera med en sallad gjord på grön sparris, våriga skott och krispig silverlök.
Tips frän kocken:
Mot hösten kan man byta ut sparrisen till olika goda svamp eller små fina betor; syra då löken lätt för en härlig balans till rätten i sin helhet och toppa med krispiga fröer. Kan förberedas och förvaras i frys ett par dagar, bakas då av direkt från frys.