Smördegstart, ostcreme på Guldklimp, siklöjrom

10 portioner  
Förberedelse tid: 60 min Tillagningstid: 30 min

Ingredienser

10 st smördegstarteletter avbakta 

1 dl pistagenötter, hackade 

Ost emulsion

300 g Guldklimp

1,5 dl vispgrädde

3 äggulor

2 tsk vinäger

1,5 dl matolja

Salt och peppar

Pistage eller valnöt, riven

Currypicklat äpple

½ dl risvinäger 

1 dl socker 

2 dl vatten 

1 msk madras currypulver 

10 korianderfrön 

2 st äpple utan skal 

Sallad

Säsongens skott

Blommor

Hackade pistagenötter

Till servering

Siklöjrom  

Fluffig ljummen ostcréme på Guldklimp blir supergod som tillbehör eller dip till grönsaker och grillat kött, eller som här i en tartelett. 

Tillagning

Riv osten och värm upp grädden i kastrull tills det kokar.  

Lägg ner osten och den varma grädden i en kannmixer och mixa med vinäger. Tillsätt äggulorna och mixa i 30 sekunder.  

Tillsätt därefter olja i en tunn stråle till en emulsion, smaka av med salt och finmald peppar. 

Häll upp i sifon, ladda med patron och håll varm till servering.  

 Koka upp vinäger, socker, curry och koriander med vatten. Låt svalna. 

Skär skalat äpple i mindre tärningar. Slå lagen över äpplena. Låt stå och dra.  

 

Till servering:
Arrangera currypicklat äpple i botten på tarteletterna, fyll upp med fluffig ostcréme, strössla över pistagenötter och en sked siklöjrom. Servera med en sallad på säsongens skott, blommor och hackade pistagenötter. 

Tips frän kocken:
Du kan enkelt byta ut siklöjrom mot stenbitsrom eller annan god rom eller lufttorkat kött eller syrliga krispiga grönsaker för att göra den vegetarisk. Om du saknar sifon så kan du hälla upp emulsionen i en sprits och låta krämen sätta sig till rumstemperatur, då får en len härlig kräm som också kan förberedas i sina skal innan, dock med en annan textur. Servera helst med något gott syrligt tillbehör som lyfter den goda ostsmaken ännu mer. 


Äldre inlägg