4-6 stycken ● Förberedelsestid: 45 min., Tillagningstid: 30 min.
Ingredienser
60 g Saltat Smör
60 g mjöl
4 g bakpulver
60 g strösocker
6 ägg, uppdelade i vitor och gulor
4 dl Årstidsmælk
80 g Fløde 48%
70 g mörk kvalitetschoklad, t.ex. Valrhona 80%
Utrustning
Små ugnsfasta formar
Sufflén är en klassiker av en anledning, gjord på rätt sätt är den oemotståndligt fluffig. Servera den varm direkt från ugnen för att undvika att den faller ihop.
Recept av Christoffer Sørensen.
Tillagning
- Värm ugnen till 185 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Grädda blandningen väl.
- Värm mjölken till kokpunkten i en annan kastrull.
- Tillsätt den varma mjölken lite i taget till mjöl- och smörblandningen. Vispa väl för att undvika klumpar.
- Grovhacka chokladen och tillsätt den till blandningen.
- Tillsätt sedan äggulorna under omrörning. Ställ kastrullen åt sidan.
- Vispa äggvitorna med 60 g strösocker till styva toppar. Vänd sedan försiktigt ner dem i mjölkblandningen. Rör försiktigt så att inte luftbubblorna försvinner i processen. Se till att smeten blir jämn.
- Smörj nu de ugnsfasta formarna med smör och fördela sedan sockret runt formen.
- Spritsa smeten i de smör- och sockersmorda formarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter, beroende på storlek.
- Servera de bakade suffléerna omedelbart.