80 små eller 50 lite större ● Förberelsestid: 2 t., Tillagningstid: 45 min.
Ingredienser
Choux
110 g Saltat Smör
125 g Årstidsmjölk
125 g vatten
5 g salt
5 g socker
170 g mjöl
5 ägg
Karamelliserad lök
3 silverlök
20 g Saltat Smör
Salt
Sherryvinäger
Svart pepper
Rapsolja
Ostkräm med Havgus 12
100 g Havgus 12
50 g Grädde 48%
1 ägg
1-2 dl rapsolja
Salt
Till servering
Smörgåskrasse
Tillbehör
Liten spritspåse
Kannmixer
Havgus 12 är en ost som har otroligt många användningsområden när det kommer till både smak och textur. Denna kanape blir gott med värmen och den krämiga osten.
Tillagning
Choux
- Sätt ugnen på 170°.
- Sjud upp mjölk, vatten och smör i en kastrull. Vrid ner värmen till låg/medel och låt sjuda.
- Häll i mjöl, salt, socker och vispa till en hård deg. Låt svalna något.
- Vispa i ett ägg i taget i den hårda degen tills degen blir smidig. Lägg den smidiga degen i en spritspåse och spritsa små runda bollar på en plåt, cirka 4 cm i diameter. Sätt in plåten i ugnen och baka till de har fått en gyllene färg.
- Låt svalna innan montering.
Karamelliserad lök
- Skiva löken. Ta fram en stekpanna och häll i lite olja. Stek löken tills den får färg. Sänk värmen, lägg i smör och låt löken karamelliseras, rör om då och då.
- Smaka av med vinäger, salt, svart peppar efter behov.
- Häll upp löken i en liten skål och låt svalna innan montering.
Ostkräm med Havgus 12
- Riv osten på grova sidan av rivjärnet. Värm upp ost och grädde varsamt tills osten precis börjar smälta, häll upp ost- och gräddblandningen i kannmixer.
- Häll i ett ägg och olja tills du får en homogen kräm. Smaka av med salt.
- Lägg ostkrämen i en liten spritspåse och förvara i rumstemperatur.
Till servering
- Sätt ungen på 100°,
- Skär av toppen på chouxen och spara toppen som lock.
- Finhacka löken, fyll chouxerna med löken och värm i ugn 3–5 minuter.
- Ta chouxerna ur ugnen, spritsa på ostkräm och toppa med smörgåskrasse. Lägg försiktigt på locket.
Tips från kocken
Går utmärkt att förbereda. Spritsa upp dem och frys dem obakade. Perfekt att förvara styckfrysta i en burk. Ta sedan upp så många du behöver och baka dem i ugnen.