Svenska tomater med Loke, jalapeño och krondill

4 portioner Förberedelsestid: 12 t., Tillagningstid: 1 t. 15 min.

Ingredienser

500 g plommonkvisttomater
2 jalapeños eller efter önskemål
50 g krondill
300 g svenska cocktailtomater, olika sorter
100 g Loke
100 g spenat
1 dl rapsolja
10 g gräslök
Olivolja
100 g surdegsbröd
Salt

Till garnering

Krondill
Buskkrasse
Blommor

Tillbehör

Kaffefilter
Rökpistol

Passar utmärkt i slutet av sommaren när närodlade tomater är som bäst! Jag föredrar olika små tomater som tillagas på olika sätt. Rökta, torkade, färska och som en buljong. För att höja smakerna smaksätts buljongen med både krondill och jalapeno. Osten Loke tillför fin fetma som balanserar sötman, syrligheten och hettan.

Tillagning

Dag 1

  1. Mixa plommontomaterna tillsammans med salt och jalapeño, smaka på jalapeno först för att se hur stark den är.
  2. Häng plommonkvisttomaterna i en sil med kaffefilter och låt hänga över natten.

Dag 2

  1. Ta vätskan från tomaterna och smaksätt tomatvattnet med krondill. Låt det dra en timme, smaka av med salt. Förvara i kylen till det är dags att servera. Spara tomatresterna som är kvar i kaffefiltret. Lägg det i en skål, krydda med olivolja, skuren gräslök och salt. Rör om.
  2. Dela cocktailtomaterna i mitten. Spara 1/3 som färska och ställ undan. Lägg 1/3 lägger på en plåt med smörpapper, salta lätt och torka i ugnen på 90 grader i ca 1 timme. Den sista 1/3 av tomaterna läggs i en ugnsform och salta lätt. Plasta sedan formen och rök tomaterna med en rökpistol. Låt stå i 30 min för att tomaterna ska ta smak av röken.
  3. Mixa spenat, jalapeño, rapsolja och lite salt i en mixer tills blandningen når ca 65 grader. Sila genom kaffefilter och häll upp i en flaska eller skål och spara i kylskåp till servering.
  4. Ta bort kanterna från surdegsbrödet och dela i cirka 1x1 cm regelbundna bitar. Stek i olivolja till gyllende. Krutongerna ska vara lite sega i mitten.
  5. Plocka små bitar av krondill, burkkrasse och blommor för garnering.

Vid servering:

  1. Lägg 2 små skedar av de mixade tomaten i varje tallrik. Fördela sedan ut resten av tomaterna i varje tallrik. Fördela ut Loke i 3 små klickar på varje talltik. Tillsätt krutonger. Häll lite av den gröna jalapeñooljan i mitten av tallriken. Garnera med buskkrasse, krondill och blommor. Avsluta med att hälla över tomatbuljongen.

Tips från kocken

Rätten går att förbereda någon dag innan. Men stek krutonger och skär de färska tomaterna precis innan servering. Rätten sätter igång smaklökarna ordentligt, och här känner du hur tomaterna ändrar smak beroende på hur de tillrätts. Prova gärna att steka surdegbrödet i större bitar och bryt dem sedan i mindre med händerna.

Har man inte detta så kan man absolut göra rätten utan dom rökta tomaterna. Om du väljer att inte röka tomaterna kan du istället dela upp upp dem ½ färska och ½ torkade.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg