Våfflor med Karamelsten och brynt smör

6 portioner Förberedelsestid: 30 min., Tillagningstid: 30 min.

Ingredienser

Våfflor

125 g smör
2 ägg
15 g socker
250 g Årstidsmjölk
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver (5 g)
45 g Karamelsten, finriven
150 g Grädde 48%

Till servering

200 g Grädde 48%
Plommonsylt

Tillbehör

Våffeljärn

Våfflor med massor av umami, som passar bra både som matvåffla och efterrätt med vispad grädde och plommonsylt.

Tillagning

  1. Smält smöret och låt det brynas på låg värme. Det tar ca 10 minuter.
  2. Rör ihop ägg, socker och Årstidsmjölk. Sikta samman mjöl och bakpulver. Häll ner mjölkblandningen i mjölet – lite i taget – och rör ihop till en homogen massa.
  3. Tillsätt finriven Karamelsten i det brynta smöret och låt smälta samman i några minuter. Tillsätt Grädde (Grädde 48%) i smöret, och rör sedan ner smörblandningen i mjölblandningen.
  4. 4. Grädda våfflorna i ett våffeljärn och servera med lättvispad Grädde (Grädde 48%) och plommonsylt.

Tips från kocken
Våfflorna kan förvaras lufttätt i kylen eller frysas och värmas strax innan servering.


Äldre inlägg Nyare inlägg