Fattig riddare med Guldklimp

4 portioner Förberedelsestid: 30 min., Tillagningstid: 30 min.

Ingredienser

Glass

4,5 dl Årstidsmjölk
60 g ägggula
20 g glykospulver
55 g socker

100 g Guldklimp

Hjortronsylt

300 g hjortron
100 g socker

Pannkakssmet

2 dl Årstidsmjölk
1 dl grädde
55 g socker
70 g ägg
1 g salt

4 skivor ljust bröd
Guldklimp till servering
Havssalt

Tillbehör

Stavmixer
Glassmaskin eller Pacojet

Hjortron och ost är en gammal klassiker som aldrig går ur tiden. Här i en ny tappning, men kombinationen är fortfarande lika god.

Tillagning

Glass

  1. Koka upp mjölken till glassen.
  2. Väg upp äggula, socker och glykospulver i en bunke, rör om och blanda sedan ner äggkrämen i den varma mjölken.
  3. Värm upp under omrörning till 84 grader.
  4. Riv Guldklimp och mixa i den i glassmeten med en stavmixer. Frys i paco-rör eller kör i glassmaskin.

Hjortronsylt

  1. Blanda hjortron och socker och passera bort kärnorna.
  2. Koka sedan upp i en kastrull till 102 grader. Låt svalna och häll upp i spritspåse.

Fattig riddare

  1. Blanda alla ingredienser till pannkakssmeten.
  2. Lägg i brödskivorna i pannkakssmeten och stek sedan skivorna i smör tills de blir gyllene.
  3. Vid servering
    Spritsa hjortronsylten på brödet försiktigt. Linjerna kan vara glesa men täcka hela brödet. Toppa med en kula av glassen och riv lite Guldklimp på toppen. Avsluta med några flingor havssalt.

Tips från kocken
Det går att använd alla sorters överblivet bröd som vetebröd eller kanelbullar, men undvik fullkornsbröd.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg