4 portioner ● Förberedelsestid: 30 min., Tillagningstid: 30 min.
Ingredienser
Glass
4,5 dl Årstidsmjölk
60 g ägggula
20 g glykospulver
55 g socker
100 g Guldklimp
Hjortronsylt
300 g hjortron
100 g socker
Pannkakssmet
2 dl Årstidsmjölk
1 dl grädde
55 g socker
70 g ägg
1 g salt
4 skivor ljust bröd
Guldklimp till servering
Havssalt
Tillbehör
Stavmixer
Glassmaskin eller Pacojet
Hjortron och ost är en gammal klassiker som aldrig går ur tiden. Här i en ny tappning, men kombinationen är fortfarande lika god.
Tillagning
Glass
- Koka upp mjölken till glassen.
- Väg upp äggula, socker och glykospulver i en bunke, rör om och blanda sedan ner äggkrämen i den varma mjölken.
- Värm upp under omrörning till 84 grader.
- Riv Guldklimp och mixa i den i glassmeten med en stavmixer. Frys i paco-rör eller kör i glassmaskin.
Hjortronsylt
- Blanda hjortron och socker och passera bort kärnorna.
- Koka sedan upp i en kastrull till 102 grader. Låt svalna och häll upp i spritspåse.
Fattig riddare
- Blanda alla ingredienser till pannkakssmeten.
- Lägg i brödskivorna i pannkakssmeten och stek sedan skivorna i smör tills de blir gyllene.
- Vid servering
Spritsa hjortronsylten på brödet försiktigt. Linjerna kan vara glesa men täcka hela brödet. Toppa med en kula av glassen och riv lite Guldklimp på toppen. Avsluta med några flingor havssalt.
Tips från kocken
Det går att använd alla sorters överblivet bröd som vetebröd eller kanelbullar, men undvik fullkornsbröd.