4 portioner ● Förberedelsestid: 4 t., Tillagningstid: 1 t.
Ingredienser
Creme anglaise
1 vaniljstång
80 g socker
2,5 dl Årstidsmjölk
2,5 dl Grädde 48%
80 g äggulor
2,5 dl Årstidskefir
15 g citronsaft
Maräng
130 g socker
50 g jordgubbspuré
50 g rabarbersaft
100 g äggvitor
Koldskål är en klassisk, dansk sommardessert, som vanligtvis görs på ägg och filmjölk och äts med krispig topping eller färska bär. I denna version möter söt och läcker creme anglaise syrlig, krämig Årstidskefir och bildar tillsammans en ny favorit-koldskål. På toppen flyter ett moln av jordgubb-rabarber-maräng.
Tillagning
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Blanda kornen med lite av sockret.
- Blanda samman Årstidsmjölk och Grädde 48% i en kastrull med resterna av vaniljstången. Värm upp till strax under kokpunkten.
- Ta fram en bunke och rör samman resten av sockret, vaniljsocker och ägg.
- Häll försiktigt den varma gräddblandningen över äggblandningen, häll i tre omgångar och under omrörning.
- Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm till 84C under konstant omrörning.
- Sila creme angaise och förvara den i kyl tills den ska användas (upp till 3 dagar).
- Rör ihop den kylda creme anglaise, Årstidskefir och citronsaft till koldskål.
- Koka socker, jordgubbspuré och rabarberjuice till 117C.
- Vispa under tiden äggvitan till ett skum. Häll försiktigt ner den varma fruktsirapen i äggvitorna under vispning på låg hastighet, höj sedan till medelhastighet och vispa tills marängen svalnat och blivit ljummen.
- Servera koldskålen kyld med en sky av maräng på toppen.