Koldskål Anglaise

4 portioner Förberedelsestid: 4 t., Tillagningstid: 1 t.

Ingredienser

Creme anglaise

1 vaniljstång
80 g socker
2,5 dl Årstidsmjölk
2,5 dl Grädde 50%
80 g äggulor

2,5 dl Årstidskefir
15 g citronsaft

Maräng

130 g socker
50 g jordgubbspuré
50 g rabarbersaft
100 g äggvitor

Koldskål är en klassisk, dansk sommardessert, som vanligtvis görs på ägg och filmjölk och äts med krispig topping eller färska bär. I denna version möter söt och läcker creme anglaise syrlig, krämig Årstidskefir och bildar tillsammans en ny favorit-koldskål. På toppen flyter ett moln av jordgubb-rabarber-maräng.

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Blanda kornen med lite av sockret.
  2. Blanda samman Årstidsmjölk och Grädde 50% i en kastrull med resterna av vaniljstången. Värm upp till strax under kokpunkten.
  3. Ta fram en bunke och rör samman resten av sockret, vaniljsocker och ägg.
  4. Häll försiktigt den varma gräddblandningen över äggblandningen, häll i tre omgångar och under omrörning.
  5. Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm till 84C under konstant omrörning.
  6. Sila creme angaise och förvara den i kyl tills den ska användas (upp till 3 dagar).
  7. Rör ihop den kylda creme anglaise, Årstidskefir och citronsaft till koldskål.
  8. Koka socker, jordgubbspuré och rabarberjuice till 117C.
  9. Vispa under tiden äggvitan till ett skum. Häll försiktigt ner den varma fruktsirapen i äggvitorna under vispning på låg hastighet, höj sedan till medelhastighet och vispa tills marängen svalnat och blivit ljummen.
  10. Servera koldskålen kyld med en sky av maräng på toppen.

Äldre inlägg Nyare inlägg