4 portioner ● Förberedelsetid 10 min. Tillagningstid: 20 min.
Ingredienser
8 dl grönsaks- eller kycklingfond
1 purjolök, finhackad
2 stjälkar bladselleri i skivor
2 morötter i halva skivor
1 palsternacka i halva skivor
2 dl pärlgryn
2 dl De Puy-linserna
1 tsk. gurkmeja, krossad
40 g. Høgelundgaard 12
4–5 grönkålsstjälkar i strimlor
Salt
Peppar
När det är kallt och trist ute finns inget bättre än att bli uppvärmd inifrån av en mustig soppa, och gärna i gott sällskap. Den här soppan bör göras i större portioner och ätas över flera dagar då ju fler dagar som går desto bättre och godare blir den. Soppa ska – enligt gamla sägner – smaka som bäst den tredje dagen.
Tillagning
- Koka upp fonden och tillsätt purjolök, bladselleri, morötter, palsternacka, pärlkorn, linser och gurkmeja.
- Koka ca. 15 min.
- När pärlkornet är mjukt, smaka av med Høgelundgaard 12, salt och peppar.
- Tillsätt grönkålen och låt koka upp snabbt.
- Serveras rykande het, eventuellt med surdegsbröd.