8 portioner ● Förberedelsetid: 15 min. Tillagningstid: 2 timmar
Ingredienser
Tunnbröd
25 g jäst
100 g Årstidsmjölk
10 g salt
7 g socker
100 g Årstidskefir
25 g smält Saltet Smör
365 g mjöl
Till stekning
150 g olivolja
3 vitlöksklyftor
Garnering
Ett medelhavsinspirerat tunnbröd toppat med oliver och blåmögelosten Sirius. Tunnbrödet penslas med vitlöksolja under gräddningen och serveras som ett smakrikt mellanmål eller som en del av en större måltid med flera smårätter.
Tillagning
- Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den.
- Tillsätt socker, salt, kefir och det smälta smöret. Rör ner mjölet lite i taget medan du knådar degen. Knåda degen smidig och mjuk – det tar ca. 8 min.
- Täck degen med en kökshandduk och låt jäsa 1,5–2 timmar. Degen ska jäsa till dubbel storlek. Förbered tillbehören under tiden.
- Dela oliverna 3–4 gånger, skär rödlöken fint på längden och hacka gräslöken. Blanda sedan oliver, rödlök och gräslök.
- Krossa vitlök och blanda med olivolja inför stekning.
- Smula osten i små bitar och förvara i kylen tills den behövs.
- När degen jäst, dela den i 10 lika stora bitar som kavlas ut till 1 cm tjocka runda bröd.
- Pensla ett bröd med vitlöksolja på ena sidan. Stek den här sidan i en torr panna. Pensla den andra sidan med vitlöksolja, och vänd på brödet när det börjar bubbla.
- Ta tunnbrödet ur pannan. Smula sönder Sirius och strö över brödet. Garnera med olivblandningen och tillsätt till sist vattenkrasse innan servering.
Tips från kocken:
För en jämnt fördelad ost; skär osten i mindre bitar, lägg den i frysen och låt den stå där tills den är helt frusen (8 timmar eller mer). Precis innan servering, lägg den frysta osten i en matberedare och mixa tills den liknar ris i storlek. Strö den smulade osten över tallriken.