Medelhavstunnbröd med Sirius

8 portioner Förberedelsetid: 15 min. Tillagningstid: 2 timmar

Ingredienser

Tunnbröd

25 g jäst

100 g Årstidsmjölk

10 g salt

7 g socker

100 g Årstidskefir

25 g smält Saltet Smör

365 g mjöl

Till stekning

150 g olivolja

3 vitlöksklyftor

Garnering

100 g Gröna Oliver

100 g Svarta Oliver

½ rödlök

1 kruka gräslök

1 kruka vattenkrasse

100 g Sirius

Ett medelhavsinspirerat tunnbröd toppat med oliver och blåmögelosten Sirius. Tunnbrödet penslas med vitlöksolja under gräddningen och serveras som ett smakrikt mellanmål eller som en del av en större måltid med flera smårätter.

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den.
  2. Tillsätt socker, salt, kefir och det smälta smöret. Rör ner mjölet lite i taget medan du knådar degen. Knåda degen smidig och mjuk – det tar ca. 8 min.
  3. Täck degen med en kökshandduk och låt jäsa 1,5–2 timmar. Degen ska jäsa till dubbel storlek. Förbered tillbehören under tiden.
  4. Dela oliverna 3–4 gånger, skär rödlöken fint på längden och hacka gräslöken. Blanda sedan oliver, rödlök och gräslök.
  5. Krossa vitlök och blanda med olivolja inför stekning.
  6. Smula osten i små bitar och förvara i kylen tills den behövs.
  7. När degen jäst, dela den i 10 lika stora bitar som kavlas ut till 1 cm tjocka runda bröd.
  8. Pensla ett bröd med vitlöksolja på ena sidan. Stek den här sidan i en torr panna. Pensla den andra sidan med vitlöksolja, och vänd på brödet när det börjar bubbla.
  9. Ta tunnbrödet ur pannan. Smula sönder Sirius och strö över brödet. Garnera med olivblandningen och tillsätt till sist vattenkrasse innan servering.
Tips från kocken:

För en jämnt fördelad ost; skär osten i mindre bitar, lägg den i frysen och låt den stå där tills den är helt frusen (8 timmar eller mer). Precis innan servering, lägg den frysta osten i en matberedare och mixa tills den liknar ris i storlek. Strö den smulade osten över tallriken.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg