6 portioner ● Förberedelsestid: 30 min., Tillagningstid: 1 t.
Ingredienser
10 stora jordärtskockor
Neutral olja
25 g Saltat Smör
1 stk. Gnalling
Citronsaft
Oxalis till dekoration
Less is more. Gnalling, vår torkade röda kittost, blir en fruktig motpol till de söta och nötiga smakerna av jordärtskockor. Smakkombinationen tar fram det bästa i båda och är ett självklart val för en sensommarkväll.
Tillagning
- Skala jordärtskockorna, vänd 6 av dem i olja och grädda dem i ugnen på 160 grader tills de är helt mjuka.
- Skär de återstående 4 jordärtskockorna i mycket tunna skivor på ett mandolinjärn och lägg dem i isvatten fram till servering.
- Skär Gnalling i tunna skivor på mandolinjärn och förvara dem kylda fram till servering.
- Bryn smöret i en panna och smaka av med citronsaft.
- Fördela de bakade jordärtskockorna på en separat plåt. Lägg en bit bakplåtspapper över var och en och mosa dem helt platta – använd till exempel en form.
- Servera de tunna skivorna av jordärtskockor och Gnalling över de mosade jordärtskockorna.
- Bred den brynta smörvinaigretten över jordärtskockorna precis innan servering och garnera med oxalis.