Gougéres med Kry och honung

25 stycken   1 t. 10 min.

Ingredienser

Gougéres

115 g vatten
36 g Arla Unika, Saltat Smör
83 g vetemjöl
En nypa salt
2 st ägg
40 g Kry, riven

Krykräm, fyllning

100 g Kry
100 g Arla Unika Grädde, 48 %
2 st äggulor
150 g rapsolja 
Salt
Vinäger, gärna sherryvinäger

Topping

50 g Kry, fint riven
Honung, flytande

Du behöver också:

Rivgärna, gärna microplane
Bakplåtspapper

Tillagning

Gougéres:

  1. Sätt ugnen på 200 C.
  2. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och salt under omrörning med till exempel en slickepott. Rör kraftigt tills smeten doftar rostat bröd och släpper från kanterna av kastrullen.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör kraftigt ner ett ägg i taget, avsluta med den rivna osten (spara 10 g ost att toppa med efter spritsning).
  4. Lägg i spritspåse. Spritsa bollar om cirka 3 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
    Toppa med riven kry. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de får en gyllene färg.

Krykräm:

  1. Riv ost på rivjärn och lägg i mixerbunke.
  2. Koka upp grädde och häll över osten, blanda tills osten smälter.
  3. Mixa ost- och gräddblandningen med äggulorna och tillsätt oljan i tunnstråle under ständig mixning. Tillsätt salt och vinäger efter smak. Lägg smeten i spritspåse.

Före servering:

  1. Gör ett litet hål i varje gougéres, fyll med Kry-kräm. Ju längre in du trycker in spritspåsen desto mer ostkräm får plats.
  2. Ringla honung över och riv ordentligt med kry på toppen.  Servera omgående.

Tips från kocken:

Dessa går att förbereda genom att göra smeten, spritsa ut den på bakplåt och frysa in obakade. Före servering kan de baka direkt från frysen i 20 minuter eller tills gyllene.


Äldre inlägg Nyare inlägg