
25 stycken ● 1 t. 10 min.
Ingredienser
Gougéres
115 g vatten
36 g Arla Unika, Saltat Smör
83 g vetemjöl
En nypa salt
2 st ägg
40 g Kry, riven
Krykräm, fyllning
100 g Kry
100 g Arla Unika Grädde, 48 %
2 st äggulor
150 g rapsolja
Salt
Vinäger, gärna sherryvinäger
Topping
50 g Kry, fint riven
Honung, flytande
Du behöver också:
Rivgärna, gärna microplane
Bakplåtspapper
Tillagning
Gougéres:
- Sätt ugnen på 200 C.
- Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och salt under omrörning med till exempel en slickepott. Rör kraftigt tills smeten doftar rostat bröd och släpper från kanterna av kastrullen.
- Ta kastrullen från värmen och rör kraftigt ner ett ägg i taget, avsluta med den rivna osten (spara 10 g ost att toppa med efter spritsning).
- Lägg i spritspåse. Spritsa bollar om cirka 3 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa med riven kry. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de får en gyllene färg.
Krykräm:
- Riv ost på rivjärn och lägg i mixerbunke.
- Koka upp grädde och häll över osten, blanda tills osten smälter.
- Mixa ost- och gräddblandningen med äggulorna och tillsätt oljan i tunnstråle under ständig mixning. Tillsätt salt och vinäger efter smak. Lägg smeten i spritspåse.
Före servering:
- Gör ett litet hål i varje gougéres, fyll med Kry-kräm. Ju längre in du trycker in spritspåsen desto mer ostkräm får plats.
- Ringla honung över och riv ordentligt med kry på toppen. Servera omgående.
Tips från kocken:
Dessa går att förbereda genom att göra smeten, spritsa ut den på bakplåt och frysa in obakade. Före servering kan de baka direkt från frysen i 20 minuter eller tills gyllene.