4 portioner ● Förberedelsetid: 10 min., tillagningstid: 5 min.
Ingredienser
4 ägg, storlek XL
60 g finriven Havgus 12
8 skivor torrsaltat bacon
Salt och peppar
Relish eller chutney
Sol over havgusen är ett enkelt och gott sätt att ge morgonägget guldkant och karaktär. De bakade äggen gör rätten lätt att tillaga till fler gäster. Variera rätten med eget val av t.ex. tomat eller gurka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stek baconet i ugnen tills det är gyllene och knaprigt. Ta ut och låt svalna på ett hushållspapper. Låt ugnen stå på.
- Knäck äggen och separera vita från gula. Det är viktigt att gulan är hel så knäck gärna äggen i var sitt glas. Gulan från färska, ekologiska ägg är godast.
- Lägg vitorna i en skål och vispa till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner finriven Havgus.
- Smörj en bakplåt med olja.
- Dela vitorna i fyra lika stora, lite platta delar på plåten och strö över salt och peppar.
- Gör en fördjupning med en sked i varje portion så att det finns plats för ett gula. Baka ca tre minuter tills ytan börjar få färg.
- Ta ut plåten och häll en äggula i varje vita och grädda ytterligare ca två minuter.
- Servera med relish eller chutney.