8 portioner● Förberedelse: 1 t., kylning: 2 t.
Ingredienser
1 vaniljstång
2 strimlor ekologiskt citronskal
150 g grötris
1 L Årstidsmjölk
75 g socker
1 nypa salt
50 g sötmandel
2,5 dl Grädde 48%
Tillagning
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och blanda med lite av sockret. Spara vaniljstången.
- Skär till breda strimlor citronskal med en skalkniv.
- Låt ris, mjölk, socker, vaniljsockret, vaniljstång, citronskal och salt koka upp långsamt i en kastrull under lock. Ta sedan av locket och låt sjuda i 30-45 minuter tills risgrynen är mjuka. Rör om med jämna mellanrum.
- Fiska upp vaniljstången och citronskalen ur risgrynsgröten och låt kyla i kylskåp i minst två timmar, tills gröten är genomkall.
- Hacka mandlarna fint.
- Vispa grädde till ett lätt skum. Undvik att vispa grädden för hårt, då den fortsätter att sätta sig även efter att du har slutat vispa.
- Vänd försiktigt ner de hackade mandlarna och den vispade grädden i den kylda risgrynsgröten.
- Servera omedelbart, alternativt slå in den lufttätt och håll kall fram till servering.