2-4 personer ● Förberedelsestid: 2 t., Tillagningstid: 10 min.
Ingredienser
Inlagda nyponros blad
1 dl nyponros blad (alt. svartvinbär)
0,5 dl vittvinsvinäger
Tatar
250 g oxinnanlår (gärna från en lokaluppfödare)
Rökt/Eldad olja
Salt och svartpeppar
Bakad beta
4 st rödbetor
2 dl grov salt
Kräm på Hallands Siren
100 g Hallands Siren
2 msk crème fraiche
Till garnering
8 kvistar oxalis
En rolig variant på tartar, som är fräschare start på måltiden än de klassiska tillbehören med äggula, kapris och dijonsenap. Går även enkelt att göra vegetarisk genom att dubbla mängden betor i portionen – men köra på med samma tillbehör.
Receptet är skrivet av Frida Nilsson.
Tillagning
Inlagda nyponros blad
- Rensa nyponros bladen/svartvinbären från ev. insekter eller övriga blad.
- Skölj av och torka på hushållspapper.
- Lägg i en ren konserveringsburk, täck med vinäger.
- Ställ in i kylen och låt stå minst 1 månad. (helst längre).
Tartar
- Sätt igång grillen, låt den komma upp i glöd på trä eller briketter.
- Slå upp 1 liter olja i en rostfri gryta med lock som rymmer ca 3 liter.
- Ta kol från glöden och lägg i olja, sätt på locket – låt svalna.
- Sila oljan när den är kall.
- Putsa oxinnanlåret från alla senor. Skär i ca ½ cm tjocka skivor. Plasta och frys lätt.
- Ta ut köttet från frysen och tärna i ½ * ½ cm tärningar.
- Smaka upp köttet med oljan, salt och svartpeppar från kvarn.
Bakad beta
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
- Strö ut grovsaltet i en ugnsform, placera ut betorna.
- Baka betorna i ca 75 minuter – tills de är bakade och mjuka.
- Skala betorna och låt dem svalna.
- Skär betorna tunt på skärmaskin eller mandolin.
Kräm på Hallands Siren
- Smula ner Hallands Siren i en matberedare, tillsätt crème fraiche och mixa slät.
Till garnering
- Klipp ner oxalis kvistarna.
- Blanda en vinägrett på 2 delar rökt olja och 1 del nyponros vinäger, salt och svartpeppar.
Uppläggning
- Klicka ut och dra ut krämen på Hallands Sirén i botten på tallriken.
- Sprid ut den uppsmakade tartaren.
- Täck tartaren med de tunt skurna betorna.
- Placera ut 5-6 blad av de inlagda nyponros bladen alt. svartvinbären.
- Droppa på en tesked med vinägrett.
- Garnera med oxalis kvistarna.
Genom att halv frysa oxinnalåret i hel bit innan du skär det i skivor. Kommer det vara enklare att skära perfekta tärningar till din tartar. Ett enkelt sätt att imponera på!