14 bullar ● Förberedelse: 1 t. 30 min., tillagning: 1 t.
Ingredienser
Bullar
50g jäst
3 dl Årstidsmjölk
125g Saltat Smör
2g malen kardemumma (1 tsk)
7g salt (1 tsk)
90g socker
1 ägg
580g vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
Tillagning
Bullar
- Smula ner jästen i en skål.
- Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37 grader, slå över jästen och rör tills all jäst är upplöst.
- Blanda ner resten av ingredienserna till bullarna och rör tills degen är smidig och blank.
- Täck över degen med en handduk och lämna att jäsa i 1 timme eller tills den dubblerats i storlek.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bord och dela i 14 lika stora delar. Varje del ska väga ungefär 82-84g.
- Forma delarna till runda bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck sedan bullarna med en kökshandduk och låt vila i 60-70 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägget och pensla sedan bullarna. För snyggast resultat, se till att bullarna är vältäckta.
- Baka bullarna i mitten på ugnen i 9-10 minuter. Lägg sedan på ett galler för att svalna, övertäckta med en handduk.
Fyllning
- Skär toppen av bullen, gröp ur en del av inkråmet med en sked och lägg åt sidan.
- Blanda mjölk, innanmätet från bullarna och mandelmassa i en matberedare.
- Fyll bullarna med marsipansmeten.
- Vispa grädden.
- Spritsa grädden snyggt över fyllningen och placera bullocket ovanpå.
- Sikta över florsocker och servera.
Nörderier
Gör en mer potent variant genom att smaka upp fyllningen med en likör, exempelvis Cointreau eller Amaretto. Du kan också prova vår mer experimentella semmelvariant: Pimpad Unika Semla.